A gyermekorvosok minden szülő számára javasolják a rostos ételek beillesztését a gyermekek étrendjében annak egészségre gyakorolt előnyei miatt.
Gyakran rendkívül nehéz elérni, hogy a kisgyermekek különféle, jó rosttartalmú ételeket (például gyümölcs- és zöldségfélék, mandula, teljes kiőrlésű gabona) fogyasszanak. De miért olyan fontos a rostot beépíteni a gyermek étrendjébe?
Az élelmi rost csökkentheti a vér koleszterinszintjét, megelőzheti a cukorbetegséget és elősegítheti az ételek megfelelő mozgását a gyermek emésztőrendszerén keresztül, elősegítve ezzel az egészséges bélműködést és a rendszeres székletürítést.
Mi az élelmi rost?
A rostot nem emészti meg a szervezet. Áthalad a gyomron, a beleken, a vastagbélen, majd kiürül a testből. Az étkezési rost emészthetetlen növényi eredetű élelmiszer-összetevő. Magában foglal bizonyos nem keményítő poliszacharidokat, vagyis nagy méretű szénhidrátokat, amelyeket nem emésztenek meg, de némelyik erjed, amint eléri a vastagbelet. Emésztésnek ellenálló, úgynevezett rezisztens keményítőt is tartalmaznak.
Az élelmi rostoknak két típusa van: oldható rost - főleg gyümölcsökben és zöldségekben található meg - és oldhatatlan rost, amely főleg a gabonafélékben és a teljes kiőrlésű gabonákban van. Az oldható étkezési rostok könnyen feloldódnak a vízben, és víz „hozzáadásakor” gélszerű anyagot képeznek, ami segíti a „puhább” székletét. Az oldhatatlan rostok nem oldódnak fel a vízben, de „csapdába ejtik” a vizet, hogy növeljék a széklet tömegét és megkönnyítsék a székletürítést.
Mennyi rostra van szükségük a gyermekeknek?
A rostigény az életkor függvényében változik az alábbiak szerint:
- 1-3 éves gyermekek: 19 gramm rost / nap.
- 4-8 éves gyermekek: 25 gramm rost / nap.
- 9–13 éves fiúk: 31 gramm rost / nap.
- 9–13 éves lányok: 26 gramm rost / nap.
- 14-19 éves fiúk: 38 gramm rost / nap.
- 14-19 éves lányok: 26 gramm rost / nap.
Nem biztos, hogy mindig könnyű megvalósítani ezeket a rostbeviteli „célértékeket”, ha azonban rostban gazdag ételeket (például bab vagy hüvelyesek, főtt zöldségek, gyümölcs turmixba keverése, a zöldségek pépesítése tésztaszószokba, teljes kiőrlésű kenyér választása kedvenc szendvicsének elkészítésekor) ad a gyermek étrendjéhez, könnyebben elősegítheti a rostbevitel növelését. Arra ügyelni kell, hogy a rosttartalmat fokozatosan kell növelni a gázképződés és a puffadás elkerülése érdekében.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix