A gyermekorvosok minden szülő számára javasolják a rostos ételek beillesztését a gyermekek étrendjében annak egészségre gyakorolt előnyei miatt.

Gyakran rendkívül nehéz elérni, hogy a kisgyermekek különféle, jó rosttartalmú ételeket (például gyümölcs- és zöldségfélék, mandula, teljes kiőrlésű gabona) fogyasszanak. De miért olyan fontos a rostot beépíteni a gyermek étrendjébe?

Az élelmi rost csökkentheti a vér koleszterinszintjét, megelőzheti a cukorbetegséget és elősegítheti az ételek megfelelő mozgását a gyermek emésztőrendszerén keresztül, elősegítve ezzel az egészséges bélműködést és a rendszeres székletürítést.

Mi az élelmi rost?

A rostot nem emészti meg a szervezet. Áthalad a gyomron, a beleken, a vastagbélen, majd kiürül a testből. Az étkezési rost emészthetetlen növényi eredetű élelmiszer-összetevő. Magában foglal bizonyos nem keményítő poliszacharidokat, vagyis nagy méretű szénhidrátokat, amelyeket nem emésztenek meg, de némelyik erjed, amint eléri a vastagbelet. Emésztésnek ellenálló, úgynevezett rezisztens keményítőt is tartalmaznak.

Az élelmi rostoknak két típusa van: oldható rost - főleg gyümölcsökben és zöldségekben található meg - és oldhatatlan rost, amely főleg a gabonafélékben és a teljes kiőrlésű gabonákban van. Az oldható étkezési rostok könnyen feloldódnak a vízben, és víz „hozzáadásakor” gélszerű anyagot képeznek, ami segíti a „puhább” székletét. Az oldhatatlan rostok nem oldódnak fel a vízben, de „csapdába ejtik” a vizet, hogy növeljék a széklet tömegét és megkönnyítsék a székletürítést.

gyermek rostfogyasztás bélműködés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mennyi rostra van szükségük a gyermekeknek?

A rostigény az életkor függvényében változik az alábbiak szerint:

  • 1-3 éves gyermekek: 19 gramm rost / nap.
  • 4-8 éves gyermekek: 25 gramm rost / nap.
  • 9–13 éves fiúk: 31 gramm rost / nap.
  • 9–13 éves lányok: 26 gramm rost / nap.
  • 14-19 éves fiúk: 38 gramm rost / nap.
  • 14-19 éves lányok: 26 gramm rost / nap.

Nem biztos, hogy mindig könnyű megvalósítani ezeket a rostbeviteli „célértékeket”, ha azonban rostban gazdag ételeket (például bab vagy hüvelyesek, főtt zöldségek, gyümölcs turmixba keverése, a zöldségek pépesítése tésztaszószokba, teljes kiőrlésű kenyér választása kedvenc szendvicsének elkészítésekor) ad a gyermek étrendjéhez, könnyebben elősegítheti a rostbevitel növelését. Arra ügyelni kell, hogy a rosttartalmat fokozatosan kell növelni a gázképződés és a puffadás elkerülése érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.