A túlsúlyos emberek nagy összegeket költenek a fogyókúrára, de vajon tényleg működnek ezek az úgynevezett „zsírégető” étrend-kiegészítők?

Mik azok a zsírégetők?

A zsírégetők olyan étrend-kiegészítők, amelyek természetes vagy mesterséges vegyületeket tartalmazhatnak. A gyártók azt állítják, hogy segítenek az embereknek leadni a feleleges kilókat.

Hatékonyak-e a zsírégetők?

A válasz? Talán igen, de ne várjon csodákat. Az elnevezésük ellenére a zsírégetők valójában az alábbi módokon próbálják meg csökkenteni a testsúlyt:

  • növeli az anyagcserét, így több kalóriát éget el
  • csökkenti a bélben felszívódó zsír mennyiségét
  • csökkenti az étvágyat, így kevesebb kalóriát fogyaszt.

Legalábbis elméletileg így működnek, de a legtöbb ilyen étrend-kiegészítőt nem tesztelték klinikai tanulmányokban.

zsírégető fogyókúra karnitin
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A zsírégetők gyakori összetevői

A súlycsökkentő étrend-kiegészítőknek tucatnyi összetevője van, beleértve a növényi hatóanyagokat és más vegyületeket. A leggyakoribb összetevők az alábbiak:

  • Koffein - A koffein stimulálja az idegrendszert, és segíthet a kalóriák elégetésében. De a kiegészítők sokkal több koffeint tartalmazhatnak, mint a kávé, tea, csokoládé vagy más természetes források. A túl sok koffein idegességet, álmatlanságot és akár veszélyesen magas pulzusszámot is okozhat.
  • Zöld tea kivonat - Sok zsírégető tartalmaz zöld tea kivonatot. Ez az összetevő segíthet a kalóriák elégetésében, és csökkentheti az élelmiszerből felszívódó zsír mennyiségét, de a fogyás mértéke nem olyan jelentős. Valószínűleg több kalóriát égetne el, ha minden nap sétálna egyet.
  • Karnitin - Ez a vegyület segíti az anyagcserét és energiát ad. Sokféle húsban és tejtermékben megtalálható. A túl sok karnitin hányingert, hányást és hasmenést okozhat.
  • Oldható rost - Egyes zsírégetők magas oldható rosttartalmú összetevőket tartalmaznak. A rost nem növeli a zsírégetést, de segít kontrollálni az étvágyat. Az oldható rost pedig segíthet megakadályozni, hogy a szervezet felszívja az elfogyasztott ételekből származó zsírok egy részét.

Sok étrend-kiegészítő egyéb összetevőt (például króm, konjugált linolsav) tartalmaz, ezért nehéz megmondani, hogyan befolyásolhatják az egészségét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.