Az új koronavírus okozta járvány egyik legnagyobb aggálya annak nyomon követése, hogy mely krónikus állapotok növelik a súlyos tünetek kockázatát.

Ezen állapotok közül az egyik legsúlyosabb kockázat az elhízás, különösen a nagymértékű obezitás. Számos tanulmány kimutatta, hogy a 30-nál nagyobb testtömeg-index (BMI) növeli a COVID-19-hez kapcsolódó súlyos betegségek kockázatát, valamint az intenzív osztályon történő ellátás és a lélegeztetőgép használatának szükségességét.

A pontos okok, amelyek miatt az elhízott betegeket „hátrányosabban” érinti a COVID-19, még mindig nem ismert, de a szakemberek szerint erre van néhány magyarázat, beleértve az alábbiakat:

COVID-19 elhízás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix
  • Legyengült immunitás: Az elhízott betegek (és az azt követő kockázati tényezők, mint például a cukorbetegség miatt) gyakran gyengült veleszületett és adaptív immunitásban szenvednek, így fogékonyabbak a fertőzésekre.
  • Túlműködő immunválasz: Az elhízás egy krónikus gyulladásos állapot, amely miatt az érintett szervezete túlzott mennyiségű citokint (molekulák, amelyek szabályozzák az immunrendszer működését) termel. A COVID-19 fertőzések citokinek felszabadulását is kiváltják. Az elhízással kombinálva ez túlzott mennyiségű citokinhez vezethet a szervezetben, amelyet „citokinviharnak” neveznek, ami több testszerv károsodását is okozhatja.
  • Szív- és érrendszeri kockázatok: Az elhízott betegeknek gyakran szív- és érrendszeri alapbetegségük van, és ez számos „kapcsolódó” kockázattal jár, mint például a cukorbetegség és a magas vérnyomás. Ezek a tényezők mind hozzájárulhatnak a COVID-19 fertőzésből eredő súlyosabb tünetekhez.
  • A vérrögképződés fokozott kockázata: A túlsúlyos vagy elhízott betegeknél nagyobb a vérrögképződés kockázata, amely állapot a COVID-19-hez is társul. Az új koronavírus károsítja az erek sejtrétegét, ami a COVID-19 fertőzésben szenvedő betegek megnövekedett halálozási arányának egyik oka.
  • Károsodott tüdőrendszer: Az elhízásról ismert, hogy hatással van a mellkasfal és a rekeszizom mechanikájára, valamint sebezhetőbbé teszi a betegeket más tüdőbetegségekkel szemben, mint például az alvási apnoe és az asztma. Ezek a problémák tovább súlyosbodhatnak a COVID-19 fertőzésekkel járó ismert tüdőproblémák miatt.

Az elhízott betegek védelme

Ezen lehetséges kockázatok miatt (és amelyekről még nem tudunk), a szakértők hangsúlyozza annak fontosságát, hogy az elhízott betegek óvintézkedéseket tegyenek a COVID-19 elleni védekezésben. Mivel az elhízott betegek nagyon fogékonyak a COVID-19 fertőzésre, rendkívül fontos, hogy betartsák a járványügyi irányelveket, vagyis a maszk viselését, a távolságtartást, a rendszeres kézfertőtlenítést és a védőoltás igénybevételét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.