Sokan nem tudunk addig felkelni az ágyból, amíg a reggeli rutin részeként a frissen főzött kávé illata fel nem ébreszti az ízlelőbimbóinkat.

Sajnálatos módon a kávé sav- vagy zsírtartalma gyomor-és bélrendszeri problémákat okozhat, például gyomorégést, savas refluxot és puffadást. A koffeintartalmú kávé fogyasztása növeli a gyomorban lévő sav mennyiségét, ami megkönnyíti a savas reflux és a gyomorégés hatását.

A kávénak van pozitív és negatív oldala, de rengeteg lehetőség van arra vonatkozóan, amelyekkel megpróbálhatók ellensúlyozni ezek a kellemetlen tünetek.

Miért zavarja a gyomrot a koffein és a kávésavak?

A koffein természetes stimuláns, de növeli az emésztőrendszer összehúzódásait és a gyomorsav termelését is. Attól függően, hogy milyen kávét iszik, nagy mennyiségű savat is tartalmazhat, ami felgyorsíthatja az ételek emésztését.

A magas savtartalmú kávék a következők:

  • arabica babból készült kávé
  • világos pörkölésű kávék.
kávé gyomorégés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Alacsony savtartalmú opciók

Nem kell sok ahhoz, hogy a kávé kevésbé legyen savanyú, és továbbra is kiváló legyen az íze. Próbálja ki az alábbi alacsony savtartalmú lehetőségeket:

1. Sötét pörkölésű kávék - a sötétre pörkölt kávék általában kevésbé savasak, mert kevesebb olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek a gyomorsejteket savképzésre késztetik.

2. Eszpresszó - mivel a főzési folyamat rövidebb egy eszpresszó esetében, ez csökkenti a csészébe szűrődő sav mennyiségét.

3. Hideg főzés - hideg főzet akkor készül, ha az őrölt kávét 12-24 órán át hideg vagy szobahőmérsékletű vízben áztatják. A hosszú áztatási folyamat a főzés hűvösebb hőmérsékletével kombinálva kevesebb keserűséget, ezáltal pedig kevesebb savat eredményez.

4. Alacsony savtartalmú kávék - manapság olyan különleges kávemárkákat vannak, amelyek babja és őrölt kávéja kevesebb savat tartalmaz.

5. Cikória kávékeverékek – a cikóriát az 1800-as évek óta használják italként. A cikóriakávét a cikórianövény (a pitypangcsalád része) gyökereiből készítik, amelyeket megpörkölnek, megőrölnek és meg főznek.

Hogyan csökkenthető a kávé savtartalma?

A kávéfogyasztási szokások változtatásával enyhíthetők a gyomorégés tünetei. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • ne igyon kávét éhgyomorra
  • korlátozza a napi mennyiséget legfeljebb 3-4 csészére
  • alacsony zsírtartalmú/növényi tejet vagy tejszínt keverjen a kávéhoz
  • fémszűrő helyett használjon papírszűrőt, mivel a papír felfogja azokat a savakat, amelyek egyébként a csészébe folynának.

Ha a gyomorégés, a savas reflux és a puffadás továbbra is problémát jelent, forduljon orvosához.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.