A nyelés folyamatában számos különböző ideg és izom vesz részt, amelyek azon dolgoznak, melyek bármilyen zavar súlyos szövődményekhez vezethet.

A nyelési nehézségeknek, amelyeket diszfágiának is neveznek, különböző okai lehetnek, és eltérő hatással lehetnek az egészségre. Ha ezekkel a problémákkal találkozik, fontos megértenie, mi okozhatja és hogyan kezelhetők.

Mi az a nyelési zavar?

Ezen kóros állapot során a beteg nehezen nyeli le táplálékot. Különböző területeken fordulhat elő, mivel a nyelésnek három szakasza van, beleértve az alábbiakat:

  • Szájüregi diszfágia - a problémák a szájban vagy a nyelvvel és a rágással kapcsolatosak.
  • Garat diszfágia - a nyelv az ételt vagy folyadékot a torok hátsó részébe nyomja. A falat/korty tüdőbe való lejutása súlyos szövődményekhez, például tüdőgyulladáshoz vezethet.
  • Nyelőcső diszfágia – a problémák a nyelőcsőben (izmos cső, amely a táplálékot és a folyadékot a gyomorba juttatja, ahol az emésztés megindul) alakulnak ki.

A tünetek is változók lehetnek:

  • fulladás
  • köhögés
  • fokozott nyáltermelődés
  • úgy érzi, hogy az étel elakadt a torokban vagy a mellkasában
  • ismétlődő tüdőgyulladás
  • gyomorégés
  • az étel megtapad a mellkasban.
nyelési zavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A nyelési zavar leggyakoribb okai

A nyelési zavart okozhatja mechanikai probléma vagy elzáródás a nyelőcsőben (például nyelőcsőgyűrű, savas reflux okozta hegesedés, nyelőcsőrák). Ha a tünetek szilárd élelmiszerek és folyadékok esetén is jelentkeznek, az ok a nyeléshez használt izmok és idegek kóros állapotai lehetnek, amelyek miatt a nyelőcső izmos vagy perisztaltikus összehúzódásokat okoz. Ezeket az állapotokat gyakran a nyelőcső motilitási zavarai közé soroljuk. A szájüregi vagy garat diszfágia gyakran a stroke utáni izomgyengeség következménye lehet. A neurológiai és izomproblémák, mint például a szklerózis multiplex, az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) és az izomdisztrófia szintén hozzájárulhatnak a nyelési problémák kialakulásához.

A nyelési zavar kezelése

Enyhébb esetben segíthet, ha megtanulja megköszörülni a torkát vagy megváltoztatni a testhelyzetét a fulladás elkerülése érdekében. Van néhány elektromos stimulációs technika is, amelyek segítségével segíthetnek a betegeknek, hogy megtanulják a neuromuszkuláris (ideg-izom) stimuláció javításának módjait. Sebészeti és endoszkópos kezelések is rendelkezésre állnak, bár ezek a helyzettől függően változnak.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.