Az általában jóindulatú végfekélyeket bélproblémák és emésztőszervi gyulladások okozhatják. Sok esetben az étrend megváltoztatásával orvosolhatók.

Mi a végbélfekély?

A végbélfekély (más néven rektális fekély) egy fájdalmas seb, amely a végbél belső oldalán alakul ki. Ezek a fekélyek több különböző betegséghez (gyulladásos bélbetegség, fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség, stb.) kapcsolódnak, de egyéb okai is lehetnek. Például:

 • megerőltetés (túl erős nyomás)
 • súlyos vagy krónikus (hosszú távú) székrekedés
 • traumás sérülés (a végbélbe szorult széklet ujjakkal történő eltávolítása, anális szex, idegen tárgyak végbélbe helyezése)
 • a végbél előreesése (olyan állapot, amely a végbél sérvét okozza a végbélnyílásból)
 • nemi úton terjedő fertőzések (herpesz, szifilisz, stb.).

Tehát a végbélfekély (rektális fekély) a végbél belső oldalán keletkezett sérülés során megjelenő hámhiány, ahol létrejöhet gennyesedés vagy vérzés is. Kialakulásának elsődleges oka a kemény széklet, ami megsérti a nyálkahártyát, de szóba jöhetnek az aranyérhez kapcsolódó elváltozások, valamint nemi betegségek és a belek gyulladása is.

Melyek a végbélfekély tünetei?

A végbélfekély tünetei általában fokozatosan alakulnak ki. Gyakran más tünetekkel, például székrekedéssel együtt jelennek meg. A rektális fekély jelei lehetnek:

 • véres és/vagy nyálkás széklet
 • vérzés a végbélnyílásból (a vér általában élénkpiros színű)
 • rektális fájdalom, különösen székletürítéskor
 • fájdalmas bélmozgások.

A végbélfekély tünetei elsősorban székelés közben okoznak fájdalmat, árulkodó lehet még a véres vagy gennyes széklet is. A tünetektől szenvedő pácienseknél gyakran előfordul, hogy visszatartják a székletet, így próbálva megóvni magukat a fájdalomtól, viszont ez az egyik legrosszabb út, amit választhatnak, hiszen ennek következtében székrekedés alakulhat ki, ami csak tovább súlyosbítja a problémát.

Ha a végbélen keletkező sérülést nem ismerik fel idejében, akkor tályog kialakulása is szóba kerülhet.

vastagbél fekély
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan diagnosztizálható a végbélfekély?

A rektális fekélyek diagnosztizálásához az orvosok fizikai (rektális), endoszkópos, képalkotó (például rektális ultrahang) és szövettani (biopszia) vizsgálatokat alkalmaznak.

Melyek a rektális fekély kezelési lehetőségei?

A végbélfekély kezelése a tünetek súlyosságától és a gyulladásos bélbetegségek meglététől függ. Számos esetben elegendő az életmód és az étrend megváltoztatása, amivel enyhíthető a székrekedés.

A végbélfekély tüneteinek enyhítése és a gyógyulás elősegítése érdekében:

 • Igyon sok vizet - a kiszáradás miatt a széklet kemény, száraz és nehezebben ürül.
 • Egészségesebb ételeket fogyasszon - rostban gazdag ételek lágyítják a székletet és elősegítik a gyorsabb kiürülését.
 • Kerülje a megerőltetést – az erőlködés rektális fekélyeket okozhat.
 • Szükség esetén szedjen hashajtót - ezek a gyógyszerek enyhíthetik a székrekedést azáltal, hogy megkönnyítik a széklet kiürülését.
 • Használjon gyulladáscsökkentő szereket - a kortikoszteroid tartalmú krém vagy a kúp csökkentheti a gyulladást, enyhítheti a fájdalmat és elősegítheti a fekélyek gyógyulását.

Ha a végbél előreesése okozza a végbélfekélyt, akkor szükség lehet egy rektopexiának nevezett műtéti eljárásra, amely laparoszkóposan (kis bemetszésekkel) is elvégezhető.

Végbélfekély gyógyítása

A végbélfekélyt sebészeti úton gyógyítják, majd a beavatkozást követően gondoskodni kell rostdús és növényekben gazdag étrendről, hogy a kemény széklet fellazuljon, és rendszeresen ürülni tudjon. Székelés után minden esetben alaposan tisztítsuk meg a végbélnyílást kézizuhannyal.

Vastagbélgyulladás gyógyulási ideje

A vastagbélgyulladás (más néven colitis), ahogy arról elnevezése is árulkodik, a bél gyulladásos elváltozása, amely a vastagbél belső rétegeit és a végbelet érinti.

A szimptómák általában lassan fejlődnek ki, de előfordulhat a tünetek hirtelen megjelenése is.

A vastagbél gyulladás kialakulásának okai eddig ismeretlenek, de autoimmunbetegség és genetikai hajlam is magyarázhatja. Tünetei közé tartozik a rendszeres hasmenés és hasi fájdalom, gyengeség, fáradékonyság, valamint véres széklet.

A vastagbél betegségeit a belgyógyászaton, gasztroenterológus szakorvosok vizsgálják és kezelik. A szakorvos vastagbéltükrözést, szükség esetén gyomortükrözést és kontrasztos röntgenvizsgálatot rendelhet el. Ha a fentebb említett vizsgálatok nem hoznak eredményt, akkor CT- és MR-vizsgálat is szóba kerülhet.

A betegséget gyógyszerrel (például 5-amino-szalicilátok, kortiko-szteroidok) vagy műtéti úton kezelik.

Végbél fájdalom éjszaka

A végbélfájdalom (proctalgia) hátterében számos betegség állhat, és minden esetben orvosi segítségre van szükség a pontos diagnózis megállapításához. A kutatások szerint a lakosság 20%-át érinti a végbélfájdalom, leggyakrabban a 30-60 és férfiak körében jellemző.

A rektális görcsöket előidézheti szexuális tevékenység, menstruáció, székelés vagy székrekedés, és jellemzően éjszakai fájdalom képében jelentkezik.

Hogyan lehet megelőzni a rektális fekély kialakulását?

A kialakulás kockázata csökkenthető a sok folyadék (lehetőleg tiszta víz) és rostokban gazdag ételek fogyasztásával, melyek segítenek megelőzni a végbélfekélyt okozó krónikus székrekedést.

Forrás: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21189-rectal-ulcers
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.