A stressz olyan egészségi problémákért lehet felelős, mint például a magas vérnyomás, a krónikus fáradtság és a depresszió. Vajon a gyomorfekélyt is okozhatja?

A gyomorfekély fő kiváltó okai a H. pylori fertőzés, amelyet egy közönséges bélbaktérium okoz, valamint az NSAID-ként ismert, vény nélkül kapható nem szteroidtartalmú fájdalomcsillapító gyógyszerek túlzott használata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a stressz, mint kiváltó ok teljesen kizárható.

A kutatások azt mutatják, hogy kapcsolat van a stressz és a gyomorfekély kialakulása között. Számos klinikai tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a stressz gyakran a gyomorfekély hátterében áll. Azok az emberek, akiknél ezt a gyomorbetegséget diagnosztizálják, gyakran számolnak be a mindennapi életük során tapasztalt magas szintű stresszről. A szervezet stresszre adott természetes reakciója szintén növeli a gyomorsav mennyiségét, amely szintén a gyomorfekélyek oka.

gyomorfekély stressz
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A stresszhelyzetben lévő emberek azonban hajlamosak több NSAID-t használni a kialakuló fájdalmak kezelésére. Emellett a stresszt kiváltó tényezők több alkohol- és dohányfogyasztást is ösztönözhetnek, amelyekről ismert, hogy elősegítik és rontják a gyomorfekélyek kialakulását és súlyosságát. A stresszkeltő műtétek és betegségek is összefüggésbe hozhatók a gyomorfekély kialakulásával.

Tehát a kérdés az, hogy melyik az első? A stressz vagy a gyomorfekély?

A gyomor bélése megvédi azt a bélben lévő H. pylori baktériumtól, maró savaktól és enzimektől. A gyomorfekélyek akkor alakulnak ki, amikor ez a védőréteg lebomlik, és lehetővé teszi, hogy a belső nedv károsítsa a gyomor falát.

Bár a stressz nem okozhat gyomorfekélyt, biztosan nem segít a súlyosságán. Ha megtanulja, hogyan kezelje jobban az életében előforduló stresszes helyzeteket, akkor egészségesebb emberré válhat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.