Ha gyomorégésben szenved, tudja, hogy az égő érzés a mellkasában mindig kellemetlen. De vajon miért tűnik rosszabbnak az éjszakai órákban?

A természetes gravitációs erőt okolja. Amikor ül vagy áll, a gravitáció elősegíti az ételnek a nyelőcsövön keresztül a gyomorba való bejutását, ahol az emésztés történik. Amikor fekvő helyzetben van, elveszíti a gravitáció segítségét abban, hogy a nyelőcsöve „megtisztítsa” az ételt, az epét és a savakat. Ez gyomorégést okozhat. Bár minden ember gyomorégéssel kapcsolatos panasza kissé eltér, a legtöbb embernél a gyomorégés nappal és éjszaka is előfordul. Sokan azonban súlyosabbnak tartják az éjszakai tünetet.

Mi okozza ezt az égő érzést?

Amikor eszik, az étel a torkán és a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut. Egy izom (a nyelőcső alsó záróizma) szabályozza a nyelőcső és a gyomor közötti nyílást. Szorosan zárva marad, kivéve, ha lenyeli az ételt. Ha ez az izom nem záródik be az étkezés után, a gyomor savas tartalma visszajuthat a nyelőcsőbe. Az orvosok ezt a visszafelé irányuló mozgást refluxnak nevezik. Ha a gyomorsav eléri a nyelőcső alsó részét, égő érzést okozhat. Ezt hívjuk gyomorégésnek vagy formálisabban gasztroözofágeális reflux betegségnek (GERD).

éjszakai gyomorégés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Körülbelül minden tizedik felnőttnek gyomorégése van legalább hetente egyszer, és minden harmadiknak havonta. A felnőttek körülbelül 10-20 százalékának van krónikus gyomorégése.

Tippek az éjszakai gyomorégés csökkentésére

A szakértők a következő lépéseket javasolják a gyomorégés csökkentésére:

  • Fogyás. A túlsúlyos (BMI 25 vagy annál magasabb) embereknél nagyobb a gyomorégés kockázata.
  • Szokjon le a dohányzásról. A dohányzás abbahagyása az egyik legfontosabb dolog, amit tehet a gyomorégés csökkentése érdekében.
  • Egyen kevésbé zsíros ételeket. A krónikus gyomorégésben szenvedőknek ideális az 500 kalóriánál kevesebb és 20 gramm zsírtartalmú étkezés.
  • Várjon legalább három órát evés után, mielőtt lefekszik. A gyomor négy-öt órát vesz igénybe az étkezés teljes kiürítéséhez, ezért legalább három órát adjon neki.
  • Próbáljon ki savcsökkentő gyógyszereket. A GERD-re leggyakrabban felírt gyógyszerek a protonpumpa-gátlók, de ennek szükségességét a szakorvos állapítja meg.
  • Próbálja ki az alginát készítményeket. Ha szüksége van gyógyszerre, fontolja meg az alginátot tartalmazó készítmény kipróbálását.
  • Tartsa szem előtt az ételérzékenységet. Kerülje az olyan ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak, például a paradicsomot, a citromot, a tejtermékeket vagy akár az alkoholt.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.