Szeretjük alábecsülni az elfogyasztott ételek mennyiségét.

Nagyon szeretjük az ételeinket, élelmiszereinket is felcímkézni: ez „jó”, az pedig „rossz”.

Pedig nincs egyértelműen jó vagy rossz élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend (és esetleg mozgásszegény életmód).

Az étrend minőségi összetétele mellett nagyon fontos a mennyiségek is. A tapasztalat az, hogy szeretjük alábecsülni az elfogyasztott ételek mennyiségét (akár a tényleges súlyt, akár a tápanyagtartalmat illetően).

Amennyiben fogyni szeretnénk, segítség lehet, ha kisebb méretű tányérból eszünk, a látvány (kisebb adag étel is teli tányért mutat) segíthet, hogy hamarabb jóllakjunk, és ne érezzük úgy, hogy mivel „keveset” ettünk – a tányéron még bőven fért volna – nem ettük meg az ajánlott mennyiséget.

alma egészséges étrend
Forrás: pexels.com

Az ideális mennyiséget természetesen alapvetően befolyásolja az életmódunk, aktivitásunk, esetlegesen betegségeink.

De egy kiindulási, viszonyítási pont mindig kell. Erre pedig nagyon jó lehet a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR oldalán elérhető útmutató, étkezésekre (reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora) lebontva.

Ebből néhány példa:

  • párolt zöldség, főzelék egy lapos tányér fele (25-30 dkg)
  • szárazhüvelyesekből (pl. bab, lencse) főzelék 2-3 merőkanálnyi (kb.15 dkg)
  • burgonya/rizs/tészta (készen) 20 dkg
  • 1 adag zöldség-gyümölcsnek felel meg: 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs; 1 adag 1 közepes paprika, paradicsom, közepes méretű alma, őszibarack, narancs, kis pohárnyi bogyósgyümölcs (például eper, ribizli, málna) vagy 1 kis tányér saláta
  • 1 adag hús, halnak felel meg: 1 tenyérnyi szelet (10 dkg) hús, 1 szelet (15 dkg) hal vagy 3-4 szelet (5 dkg) felvágott.

Figyeljünk oda az ajánlott mennyiségekre és amennyiben segítségre van szükségünk az étrend összeállításához, forduljunk szakemberhez.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.