A diéták sokszor nem kellemesek, ráadásul nem mindig sikeresek, így a kúra végeztével visszaszedünk jó pár kilót.

Számtalan étrend, diéta, fogyókúra kering az interneten, és elég nehéz kiszűrni, hogy melyik lehet hatásos, melyek azok, amik tudományos alapokon nyugszanak, és melyikkel nem ártunk a szervezetünknek sem. Míg a fogyókúrák és diéták csak időszakos változtatásokat hoznak, addig a helyes étrend egy hosszútávú, életmódbeli megoldás lehet, amire érdemes törekedni.

fogyókúra
Forrás: pexels.com

A szakemberek szerint az a jó fogyókúra, amelynél a fogyás maximum 0,5-1 kg hetente. Az ennél drasztikusabb súlycsökkenést a szervezet nem fogja meghálálni. Továbbá a diéta akkor lenne jó, ha nem váltana ki éhségérzetet, ingerlékenységet. Ennek egyik oka az, hogy a vércukorszint folymatosan ingadozik, amelynek nem várt következményei lehetnek. A jó fogyókúrás étrendek alapja, hogy mit eszünk és mit nem, illetve hogyan hat közben a szervezetre. Ennek három fontos mozzanata van: a szénhidrátcsökkentés elérése, az idő minimalizálása (a fogyás gyorsasága) és az anyagcsere egyidejű javítása.

A szénhidrátszint alacsony szinten tartása minden fogyókúra kulcsa. De nem mindegy, hogyan történik. A szénhidrátok (finomított cukrok, keményítők, növényi cukrok, gabonák) mind képesek zsírként lerakódni, ha túlfogyasztjuk őket. Ezeket radikálisan kell csökkenteni, elkerülni a finomított fajtákat, és csak lassan emészthető változatokat, teljes kiőrlésű, rostban gazdag típusokat fogyasztani. Emellett a szénhidrát helyett érdemes a zsír és a fehérje mennyiséget növelni. Ha ezt megtesszük, a test képes átváltani ketózisba, vagyis a zsírszövetek felhasználásával nyerni az energiát. Nagy odafigyelést és tudatosságot igényel, mert valójában szinte mindenben van szinte, még a párizsiban is! Az édesítőszerek sem a legjobbak ilyenkor, mert bár cukor nincs bennük, megzavarják a vércukorszintet. Az édesítésre legjobb a méz.

A szénhidrát megvonása a legegyszerűbb módja a diéta felgyorsításának. Ha emellett tudunk mozogni is, az még eredményesebbé teszi. A fogyókúra azon szokott megbukni, hogy a mozgásra nem marad energiánk, mivel épp csak vegetálunk ezen időszak alatt. Ennek az oka, hogy nem áll át a szervezet zsír üzemmódra, és nincs elég tápanyag, amiből energiát nyerjen. Megmarad a cukor felhasználás, az viszont olyan alacsony, hogy rosszul is lehetünk. Tehát fogyasszunk sok fehérjét és olyan egészséges zsír forrásokat, mint a tojás, a marha- és a kacsahús, GMO mentes sertés és csirke, olajos magvak kis mennyiségben, avokádó. Zöldségfélékből fogyasszunk bátran, bár ezeknek is van szénhidráttartalma. A gyökérzöldségek és uborkafélék (retek, répa, zeller, cékla, uborka, cukkini) a legjobbak ilyenkor.

Ne keverjük össze az éhséget a szomjúsággal! Igyunk elegendő tiszta folyadékot!

Ha ezeket betartjuk és megtaláljuk az egyensúlyt, akkor éhezés és stressz nélkül tudjuk megvalósítani a diétás időszakot, nem bukunk el és nem fognak azonnal visszajönni a leadott kilók. Sőt, könnyebben tudunk akár a teljes életmódváltást is véghez vinni.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible?fbclid=IwAR3ETNBejJbqPpRsW5i5HIWq8yursQMGPdCbm-Kbe3_lyqV-sBrR1SrnWHo
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.