Bár nem minden keményítő rossz, a túl sok feldolgozott keményítő fogyasztása megnehezítheti a fogyást.

Az alábbi négy fajta keménytő kerülendő:

1. Fehér kenyér és egyéb finomított lisztből készült termékek

A fehér kenyér, a keksz és a tészta keményítőtartalmú élelmiszerek, amelyek magas kalória- és szénhidráttartalmúak, de alacsony a rost-, fehérje- és tápanyagtartalmuk. Ezek gyakorlatilag cukrok, semmiféle tápanyag nélkül. Ezek az egyszerű keményítők olyan gyorsan emésztődnek, hogy a cukorhoz hasonlóan hirtelen megnövelik a glükózszintet – és nem sokkal később éhesek lesznek, ami túlevéshez és súlygyarapodáshoz vezethet. Ha kenyeret szeretne enni, válasszon teljes kiőrlésű gabonából készültet. Keressen olyan márkákat, amelyek minimális hozzáadott cukrot és összetevőket tartalmaznak. A tészta alternatívájaként próbálja ki a teljes kiőrlésű tésztákat. Rostjaik miatt hosszabb ideig tart a jóllakottság érzése. Készítsen tésztát cukkiniből, paszternákból, édesburgonyából vagy más zöldségekből. Értékes tápanyagaik és rostjaik segítenek ellensúlyozni a kalóriájukat.

2. Gabonafélék

Valójában a gabonafélék miatt hirtelen megemelkedik a vércukorszint – különösen, ha tejjel, egy másik gyorsan felszívódó szénhidráttal szolgálják fel. Ez nem jó dolog, különösen akkor, ha cukorbetegségben szenved. De a teljes kiőrlésű gabona nem a megoldás, mivel azokat még mindig feldolgozzák, így a legtöbbjükben van némi hozzáadott cukor. Ha szereti a gabonapelyheket, próbálja ki helyette a teljes kiőrlésű gabonát, például a zabot, a quinoát vagy az árpát.

fehér rizs fogyás diéta
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Fehér rizs

Mivel a fehér rizsben nincs rost és fehérje, ez csak egy üres szénhidrát. Más üres szénhidrátokhoz hasonlóan a fehér rizs is gyorsan emésztődik és szívódik fel, így a vércukorszint gyorsabban emelkedik meg. Ezt jellemzően fokozott éhség követi a feldolgozott szénhidrátok vagy cukrozott finomságok iránt. Próbálja meg helyettesíteni az igazival: barna vagy vadrizssel (vagy más teljes kiőrlésű gabonával, például quinoával).

4. Héj nélküli burgonya

A héj nélküli burgonyának nagyon magas a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy gyorsan megemeli a vércukorszintet. Tehát bárhogyan is szereti a burgonyát, próbálja a héjával együtt fogyasztani. A héjában található rostja lelassítja az emésztést, és tovább tart a jóllakottság.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.