Ez egy egészséges, "rugalmasabb" vegetariánus étrend, de néhány dologra azért érdemes odafigyelni.

A peszkateriánius étrend egy „rugalmasabb” vegetariánus étrendet jelent, mely esetében a menü túlnyomórészt növényi eredetű élelmiszerekből áll, az állati eredetű fehérje pedig halakból és a tenger gyümölcseiből származik.

egészséges étrend
Forrás: pexels.com​​​​​

Számos előnye van. Mint általában a bőséges zöldség- és gyümölcsalapú étrendek, csökkentik a béldaganatok kialakulásának rizikóját, a magas omega-3 zsírsavbevitel pedig kedvező a szívnek: csökkenti a vérnyomást és alehetséges szívinfarktus esélyét, valamint jót tesz az erek egészségének. A magas rosttartalomnak köszönhetően a vérzsírok szintjeit is előnyösen befolyásolja. Az étrend jól alkalmazható 2-es típusú cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is (természetesen az egyéni igényekre kell szabni, lehetőleg egy dietetikus szakember segítségével).

Mivel a peszkateriánus étrendben nagyobb mennyiségben fogyaszthatunk nagy testű tengeri halakat is, érdemes odafigyelni a halak ólomszennyezettségére. Ezt úgy tudjuk kivédeni, hogy kistestű halakat és elsősorban hazai fajtákat részesítünk előnyben, de legalábbis váltogatjuk a halfajtákat.

Az étrend alacsony kalciumtartalma miatt szükséges lehet kalcium-kiegészítés, érdemes rendszeresen ellenőrizni a kalciumszintünket.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.