Nem valószínű, hogy a legtöbbünk valaha is összekapcsolta gondolatban az édességet egyik legtökéletesebb fehérjeforrásként fogyasztható lencsével.

Az eredetileg Nyugat- és Közép-Ázsiából származó főzeléklencse (Lens culinaris) az egyik legkorábbi háziasított kultúrnövény az „Óvilágban” (Afrika, Ázsia és Európa). Több mint 25% fehérjét tartalmaz, ami kiváló hús-alternatívát jelent. Sajnálatos módon sokan figyelmen kívül hagyják az étrendjük tervezésnél annak ellenére, hogy olcsó, könnyen beszerezhető és tárolható, remek vasforrás, valamint tele van értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal.

Az egészséges, tápláló és kellemesen diós ízvilágú lencse azonban szinte minden ételbe beletehető, a sóstól az édesig. Van azonban néhány olyan különleges lencse alapú desszert – például sárgarépás-vöröslencsés muffin, lencsés brownie-, amelyet érdemes lehet kipróbálni. Lisztként felhasználva pedig gluténmentes süteményeket, kekszeket készíthetünk belőle.

lencse_feherje_edesseg_dieta_etrend
Forrás: pixabay.com

A cukorbetegek számára különösen ajánlott a fogyasztása, ugyanis igen lassan növeli a vércukorszintet. Figyeljünk arra, hogy igen magas kalóriatartalma miatt ugyan laktató, de a fogyókúrás étrendbe nem vagy csak alkalmanként illeszthető be.

Forrás: https://smartproteinproject.eu/lentils-the-worlds-protein-source/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.