Ha gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdünk, a bland étrend enyhítheti a gyomorégést, a hányást, a hasmenést és az émelygést. Sőt, a peptikus fekélyek kezelésének hatékony módja lehet, különösen a stressz csökkentésével párosulva.
A magyarul szelíd-étrendnek fordítható diéta puha szerkezetű, alacsonyabb rosttartalmú, magasabb pH-értékű és csak enyhén fűszerezett ételeket foglal magába. Ezek a tényezők segítenek megakadályozni a savtermelés növekedését, a refluxot vagy az emésztőrendszer egyéb irritációját, tehát egy könnyű, emésztést segítő étrendről van szó.
Az emésztési problémák tünetei esetén a legjobb étrendi megközelítés, amely a tünetek kiváltó okát célozza meg, de kitapasztalása egyéni odafigyelést igényel, és személyre kell szabnunk. Ha valamilyen ételintoleranciával is küzdünk, azt fontos figyelembe venni a szelíd-diéta alkalmazásakor is!
A diéta az alacsony zsírtartalmú fehérjék, tejtermékek fogyasztását javasolja, sőt, fekélyek esetén a tejtermékek teljes kizárását. Az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tej, joghurt és enyhén ízesített sajtok, túró, mind jó lehetőségek. A laktóz-intolerancia és a tejfehérje-intolerancia gyakori oka a GI-diszkomfortnak néhány embernél, ezért előfordulhat, hogy a tejes dolgokat tényleg inkább érdemes kiiktatni.
A zöldségekkel is óvatosan kell bánni, a túl erős rostszerkezet sem mindig kedvező. Ne használjunk zsiradékot a zöldségek elkészítésekor (vagy nagyon keveset), főzzük, pároljuk ezeket az ételeket! Ajánlott a cékla, sárgarépa és gyökérzöldségek, fehér vagy édesburgonya, a spenót, és a tökfélék, de az avokádó is hasznos lehet, annak ellenére, hogy magas a növényi zsírtartalma.
Gyümölcsök közül válasszuk a kevésbé savasakat, könnyen bomló, alacsonyabb rosttartalmúakat, mint amilyen a banán, vagy a dinnye.
A gabonafélék fogyasztásánál egyrészt vegyük figyelembe a glutén intoleranciát, másrészt válasszunk nem magvas változatokat, és azokat, melyeknek alacsony a cukortartalma. A sima fehér lisztes ételek ebben a diétában például helyet kaphatnak, és a zabból készült őrlemények is.
A húsok közül az alacsony zsírtartalmú sovány szárnyasok, halételek, tojás, tengeri herkentyűk, vegáknak pedig a tofu a jó választás.
Egyéb élelmiszerek közül az étrend pártolói a krémalapú levesek vagy a tiszta húslevesek mellett voksolnak, de az összetevők szigorúan a fenti ajánlásokat tartalmazzák. A kamilla tea, mézzel vagy anélkül, nyugtató italválasztás lehet. A desszertekkel óvatosan a cukor tartalmuk miatt, a krémes mogyoróvaj, a zselé és a mag nélküli lekvár mind jó lehetőség a kenyérre kenésre.
Számos ételízesítő irritálhatja a gyomrot, de kísérletezhetünk bazsalikommal, petrezselyemmel, sóval és más enyhe fűszerezésekkel.