A légzőszervünk naponta rengeteg káros hatásnak van kitéve. Fontos tudnunk, milyen élelmiszerek és hatóanyagok segíthetnek helyreállítani az egészségét.

A tüdőnk az egyik létfenntartó szervünk, mely hörgőin keresztül a léghólyagokba juttatja a beszívott oxigént, a szervektől érkező szén-dioxidos vért pedig felfrissíti vele. Szöveti szerkezete rendkívül finom és sérülékeny, ráadásul sok-sok támadásnak, káros hatásnak van kitéve. Gondoljunk csak a dohányzásra, a levegőben terjengő káros anyagokra, légnemű melléktermékekre, az autók okozta szmogra, de ott vannak a kórokozók is, amelyek a légutakat támadják be – ahogy a legújabb ellenségünk, a koronavírus is.

etelek_tudo_egeszsegeert
Forrás: unsplash.com

A tüdő egészségvédelme tehát elsődleges szempont kellene, hogy legyen, hiszen nincs nyomasztóbb érzés, mint ha valaki nem kap levegőt. Ezt megtapasztalni elég egy allergia, egy asztma vagy komolyabb hörghurut során, nem is beszélve egy krónikus COPD-ről, vagy tüdő fibrózisról. Addig kell odafigyelnünk, amíg megtehetjük és megelőzhetjük!

  • A cékla és répafélék tele vannak antioxidánsokkal, például karotinoidokkal, illetve olyan hatóanyagokkal, melyek az érrendszer egészségét szolgálják.

  • A paprika és az alma szintén magas vitamin, illetve antioxidáns tartalmának köszönhetően szolgálhatja a tüdő és más szervek egészségvédelmét. Bennük az egyik legmagasabb a C-vitamin tartalom.

  • A tökfélék, amilyen a narancs színű sütőtök is, szintén különleges hatóanyagokkal bír. Karotin, lutein és zeaxantin tartalmuk erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük. A tüdő mellett kedveznek a bőrnek és a látószervünk egészségének is.

  • Az áfonya és egyéb bogyós gyümölcsök gazdag antocianin forrást jelentenek, ide tartozik a malvidin, a cianidin, a peonidin, a delphinidin és a petunidin is. Az antocianinok erős pigmentek, amelyekről kimutatták, hogy megvédik a tüdőszövetet az oxidatív károsodásoktól. A vöröskáposzta is rendkívül gazdag színes antocianinokban.

  • A zöld tea olyan ital, amelynek lenyűgöző hatása van az egészségünkre. Az epigallocatechin-gallát (EGCG) egy zöld teában koncentrált katechin. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és bebizonyosodott, hogy gátolja a fibrózist vagyis a szövetek hegesedését.

  • Az omega 3 tartalmú élelmiszereink mind az érrendszernek, mind a tüdőnek nagyon jó szolgálatot tesznek, és még számos pozitív hatásuk van. Éppen ezért az omega zsírsavakban gazdag olívaolaj, a halak és tenger iherkentyűk, illetve az olajos magvak is tüdőbarát élelmiszerek.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/lung-cleansing-foods
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.