Támogassuk vegánként a szervezetünket, hogy ne alakulhassanak ki hiányállapotok!

Az egyik leggyakoribb ellenérv a vegán étrenddel szemben az úgynevezett hiánybetegségek kialakulásának kockázata, és a kérdés, hogy vajon kapunk-e elég vitamint és ásványi anyagot a növényalapú étrendtől. Mindeközben mások esküsznek rá, hogy a teljes értékű tápanyagokból felépülő étrend könnyedén fedezi az összes tápanyagszükségletet. Ez egészen odáig fajulhat, hogy néhányan a táplálékkiegészítők teljes elhagyását javasolják vegánoknak, ám ez veszélyes lehet.

Alább öt tápanyag amiből szükség lehet plusz bevitelre ha vegán étrendet követünk.

B12 vitamin

Kutatások bizonyítják, hogy a vegánok és vegetáriánusok számára nagyobb a hiánybetegség kialakulásának kockázata, amikor B12 vitaminról van szó. Elsődleges szerepet játszik a fehérje anyagcserében, az idegrendszer működtetésében és a vörösvértestek termelésében. Hiánya idegrendszeri károsodást, szív és érrendszeri megbetegedéseket és akár meddőséget is okozhat.

D Vitamin

Zsírban oldódó vitamin, ami elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a szervezetben, emellett befolyásolja az immunrendszer, a hangulat és a memória működését. Rendkívül kevés étel tartalmaz természetes módon D vitamint ezért a modern étrendünkhöz gyakran érdemes táplálékkiegészítőként bevinni.

Omega 3 zsírsavak

Elsősorban az agyban és a szemben zajló folyamatokban játszik nagy szerepet. A hosszú szénláncú omega 3 zsírsavak nem tartoznak az esszenciális zsírsavak közé, mert a szervezet elő tudja őket állítani. Vegánoknak érdemes algaolajat szedni, hogy az omega 3 bevitelüket rendezzék.

vegán
Forrás: pexels.com

Vas


Oxigént szállít a vérben, új DNS molekulák és vörösvértestek képződésében játszik kulcsfontosságú szerepet és elsősorban állati eredetű ételekből tudjuk bevinni. A növényi eredetű vas lassabban, nehezebben szívódik fel, mint az állati eredetű, ezért célszerű akár dupla mennyiséget is bevinni a normál adaghoz képest ha vegán étrenden élünk. 

Kalcium

Ásványi anyag, ami a csontok és fogak egészségéért felel. Habár kalciumot be tudunk vinni növényi táplálékból is, olyan forrásokból, mint a brokkoli, csicseriborsó vagy kelkáposzta, mégis a legtöbb kutatás szerint a vegánok nagyrésze kalciumhiányban szenved. Épp ezért javasolt a táplálékkiegészítőként való bevitel.

Borítókép forrása: pexels.com
 
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.