Egyáltalán nem mindegy, hány százalékát teszik ki az állati vagy növényi fehérjék az étkezésünknek.

Ha fogyni szeretnénk, ha izmot építeni, akkor alapvetés, hogy tilos a túl sok zsír, a testsúlynak megfelelő szénhidrátmennyiséget kell fogyasztanunk, és persze a fehérjékre is nagy gondot kell fordítanunk. De mennyi is az annyi? 

Felejtsük el a csak fehérjét tartalmazó diétákat, hiszen mindhárom makrotápanyagra ugyanannyira szüksége van a testünknek, csak az elosztás nem mindegy. Ahhoz, hogy a testünk megfelelően működjön, az étkezésünk 50 százalékát szénhidrátból kell fedeznünk, de persze nem fehérlisztből és cukorból, hanem lassan felszívódó szénhidrátokból, mint amilyenek a teljes kiőrlésű termékek, a rizs, a bulgur vagy épp egyes zöldségek. A fehérjebevitel az étkezésünk 30 százaléka legyen, a maradék 20 pedig zsír, de nem mindegy, hogy milyen fajta. Maguk a húsok is már tartalmaznak zsírt, illetve például az avokádóban és a kókuszban is elég sok található, így gyakorlatilag külön nem is kell fogyasztanunk zsiradékot, elég, ha a fehérjeforrásunkból, azaz a húsból vagy tejtermékből, tojásból származó zsírokat hasznosítja a szervezet.

fehérje
Forrás: pexels.com

A fehérje tehát valóban elengedhetetlen része az étrendünknek, de a 30 százalékot felesleges túllépni. Ha grammokban gondolkodunk, a legjobban úgy számolhatjuk ki az ideális mennyiséget, hogy 1-2 gram fehérjét számoljunk testtömeg kilónként. Tehát 60 kilósan napi  kb.120 gramm fehérjét együnk, ha izmosodni vagy fogyni szeretnénk, 60-80-at, ha szinten tartanánk eddigi formánkat.

Fehérjebevitelünk lehet húsokból, halakból, túróból, sajtból, egyéb tejtermékekből, tojásból, de ha nem értük el a megfelelő grammot, egy-egy nap proteinshake-et is beiktathatunk az étrendünkbe. Igyekezzünk elsősorban azért természetes forrásokból fehérjéhez jutni.

A testünk súlyához mért mennyiségnél felesleges több fehérjét fogyasztani, mert az emésztőrendszerünk megsínyli, azonban kevesebbet sem ajánlott, mert az izmainknak nagy szüksége van rá.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.