Az örök fiatalság receptjét ugyan még nem találták fel, de már egészen ígéretes, természetes hatóanyagokkal segíthetjük a sejtszintű megújulást.

Az idő múlása megállíthatatlan, és ennek jelei előbb vagy utóbb az embereken is megjelennek, amit öregedésnek hívunk. Az is elég egyedi, hogy milyen jelek köszöntenek be a 30-as, 40-es évek elmúltával, hiszen a ráncosodás, a bőr megereszkedése vagy épp az őszülés is a genetikánkba van kódolva.

oregedes_elleni_vitaminok
Forrás: pexels.com

Az öröklött dolgok mellett azonban rengeteget számít a környezet, amiben élünk és az életmód, ahogyan élünk. Utóbbiba beletartozik a mozgás, a táplálkozás, a folyadékbevitel, a káros szenvedélyek és a bőrápolás is. Az étkezés-bőrápolás határán pedig ott vannak azok a étrend-kiegészítők és vitaminok, melyek belülről hasznosulva jelentenek muníciót a rejuvenálásban.

Lássuk, milyen hasznos és természetes anyagok vannak, melyek a szervezet megújulásában, az öregedés késleltetésében, a jelek tompításában segítségünkre lehetnek!

  • Kurkumin. Ez az anyag a kurkuma növényben található, és sejtszinten antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, ami elősegítheti a bőr egészségét és védelmet nyújthat a rákot is okozó szabadgyökök ellen. A felmérések szerint a mozgásszervrendszerre is jótékony hatású.

  • Q10. A koenzim10 egy olyan antioxidáns, amely elősegíti a kollagén termelődését. Egy 2018-as tanulmány szerint öregedésgátló hatása javítja a sejtek energiatranszformációját, amit bioenergetikának neveznek.

  • Kollagén. Számos formában szedhető, testünk építő eleme, a legalapvetőbb fehérje, mely minden szövetünk megújulásában részt vesz.

  • Rezveratrol. Különleges antioxidáns, ami pl.a vörösborban, a vörös gyümölcsökben fordul elő. Nagyon erős hatású, a sejtek telomerrövidülése ellen hat, ami az öregedés egyik okozója.

  • C-vitamin. Antioxidáns, bőrvédő, immunerősítő, számos biokémiai folyamatunk támogatója. A leghatásosabb védőanyag fertőzések, betegségek esetén, segíti a nyálkahártya megújulását.

  • E-vitamin. Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely megállítja a lipidek oxidációját, ami az öregedéshez és a bőrhöz egyaránt kapcsolódó jelenség. A D- és K-vitaminnal együtt hasznos a ráncok és pigmentfoltok ellen, visszaadja a bőr rugalmasságát.

  • Szelén. Ez a nyomelem segíti az E-vitamin beépülését, ugyanakkor önmagában is erős támogatást ad, hiszen helyreállítja a sejtek DNS-károsodásait, segthet a cukorbetegség és a daganatos sejtburjánzások megelőzésében.

Ne feledjük, az öregedés bár külső tényezőkön és jeleken múlik, valójában nem a ráncaink vagy pigmentfoltjaink tesznek minket “öreggé”. Figyeljünk oda elménk frissen tartására, és a fizikum erősítésére is. Mozogjunk rendszeresen, táplálkozzunk jól és értékesen, igyunk kellő mennyiségű tiszta vizet! A fittség és a belső harmónia akkor is fiatallá tesz, és ezt sugározza kifelé is, ha a hajunk deres, és a nevetés közben ráncokat vetünk mindenhol.

Forrás: https://www.insider.com/anti-aging-supplements

Borítókép forrása: pexels.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.