A mogyoróolajat a törökmogyoróból nyerik, és kiválóan használható a konyhában, de a bőrápolásban is.

A mogyoró terméséből sajtolt olaj bár jellegzetes ízű, sokan szeretik használni a gasztronómiában, például salátaöntetnek, vagy főzéshez-sütéshez. Ezen kívül ismert, mint masszázsolaj és remek bőrtápláló növényi zsiradék. Vitamin és esszenciális zsírsav tartalma megelőzi a bőr öregedését, rugalmasságot és puhaságot ad, valamint növeli az UV sugárzással szembeni ellenálló képességet is.

mogyoroolaj
Forrás: pexels.com
  • A mogyoróolaj remek és tápláló bőrápoló a szenzitív bőrre is, mivel általában nem okoz irritációt és hatóanyagai összehúzzák a pórusokat. Ezt az antioxidánsainak köszönheti, többek között a tanninnak, amely gátolja a bőr kiszáradását, de a baktériumok ellen is kiváló.

  • E-vitamin és zsírsavtartalma nemcsak ápol és véd, hanem fokozza a hidratáltságot is.

  • A mogyoróolaj serkenti a kollagéntermelést is, amelyet az E-vitamin tartalmával igazolnak. Kollagénre szüksége van a bőrnek, de a csontoknak és minden szervünknek is.

  • Az olaj segítheti a hegek gyógyulását és tompulását is, regeneráló hatással bír.

  • Csökkenti a napsütés vagy az öregedés okozta ráncosodás mértékét, hidratál és bezárja a tápláló hatóanyagokat.

  • Segíthet csökkenteni a hiperpigmentációt, amikor a bőr elsötétedik, vagy anyajegyek, foltok jelennek meg a túlzott napozás, bőr sérülések hatására, esetleg terhesség idején.

  • Sminkeltávolításra is alkalmas.

Az ismeretlen olajoknál, akkor is ha természetes eredetűek, érdemes bőrpróbát csinálnunk, mielőtt az egész testünket végig kennénk velük! Igaz ez a mogyoróolajra is. Egy kis tapaszra cseppentsünk belőle és helyezzük fel az alkarunkra belső felületére. Ha 24 óra elteltével sem tapasztalunk irritációt, akkor nyugodtan alkalmazhatjuk a mogyoróolajat a fent leírt dolgokra!

A mogyoróolaj mellett a kókuszolaj, az argánolaj és a jojoba olaj a legkiválóbb bőrápoló termékek.

Forrás: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hazelnut-oil-for-skin
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.