Kenni és enni is lehet, ráadásul patikában is beszerezhető tiszta formában, és nem is olyan drága. Elég sok érdekesség kapcsolódik tehát a növényi zsiradékhoz.

A kakaóvaj egyfajta zsír, amely a kakaóbabból készül, illata kimondottan kellemes. A kakaóvaj hasznosításához a babot betakarítják, megpirítják, lecsupaszítják és kipréselik a zsír - a kakaóvaj - tartalmát. A kakaó maradványokat ezután pedig kakaóporrá dolgozzák fel. Az értékes kakaóvaj adja a finom csokoládék, sütemények, édességek, mousseok alapját, de sok-sok esztendeje a kozmetikai ipar alapanyaga is, sőt már az orvoslás is felfedezte magának. Kutatók szerint, a kakaóban található fitokemikáliának nevezett vegyületek hozzájárulhatnak mind a test, mind a bőr egészségének megőrzéséhez.

kakaovaj
Forrás: pexels.com

A kakaóvajban magas a zsírsavtartalom, ezért hidratálja és táplálja a bőrt, és javítja annak rugalmasságát. A kakaóvajban lévő zsír védőgátat képez a bőr felületén, bezárja a nedvességet, de akár a kórokozókat is távol tartja, valamint gyulladáscsökkentő hatású.

A kakaóvaj gazdag növényi vegyületekben, úgynevezett fitokemikáliákban is. Ezek a hatóanyagok javíthatják a bőr véráramlását és lassíthatják a bőr öregedését azáltal, hogy megvédik a nap káros UV sugaraitól. A kakaóvajat gyakran alkalmazzák a hegek, ráncok és egyéb nyomok eltüntetésére. Sok nő úgy véli, hogy a kakaóvajas krémek és testápolók terhesség alatt és után is alkalmazhatók a striák megjelenésének megelőzésére és minimalizálására. A kakaóvajat használják kiütések gyógyítására is, mint például az ekcéma és a dermatitis.

Ez a csodás növényi zsiradék rengeteg kozmetikum alapja. Megtalálható az ajakápolókban, a testvajakban, de ehhez a gyártás során krémesítik. Érdemes tudni, hogy tégelyes kakaóvajat a patikákban is vásárolhatunk, tiszta formája nem is a luxus árkategóriája. A vaj nagyon sokáig eláll, ha fénytől, levegőtől védve tároljuk. Az anyag önmagában elég kemény, ezért először a markunkban melengetve fel kell kicsit olvasztani, ezután használhatjuk testápolásra, bőrregenerálásra, az érzékeny, ekcémás bőr kezelésére. Felszívódva belülről is táplálja a szöveteket, zsírsavtartalma pedig kimondottan jó a szív-érrendszerünknek.

Forrás: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/cocoa-butter-benefits
Borítókép forrása: pexels.com