A növényi esszencia híres fertőtlenítő és bőrregeneráló hatásáról, ám mivel nagyon tömény, nem árt az óvatosság. Lássuk, mit kell tudni a teafa olajáról!

A növény, melynek tiszta illóolaja minden drogériában kapható, Ausztráliából származik. Sok éve kedvelt termék, mert igazoltan jótékony egészségügyi hatásai lehetnek. A teafa olaj antibakteriális és antimikrobiális vagyis képes a gombákat, baktériumokat és vírusokat is kiirtani, ezáltal fertőtlenít. Fertőtlenítő hatását nemcsak olaj vagy kozmetikum formájában élvezhetjük, de már bizonyos felületkezelő anyagok, fertőtlenítő- és takarítószerek is tartalmazzák.

teafa_olaj_hatas
Forrás: pexels.com

Tipp: A folyékony szappanunkba csepegtessünk 5-10 cseppet az olajból és élvezzük pozitív hatását minden kézmosáskor. Így nem kell aggódnunk, hogy szappanunk elég hatékony-e a kórokozókkal szemben.

A teafa olajat alkalmazzák pattanások kezelésére, bőrproblémáknál, tetves fejbőrre, csípésekre, körömgomba kezelésére, rovarirtásra, sebkezelésre, hónalj dezodornak, sőt, légtér fertőtlenítésre is párologtatóba téve. Mivel csak tiszta olajat szabad felhasználni, az esszencia rendkívül erős hígítatlanul, és így van, akinél problémákat okozhat. Mindig érdemes bőrpróbát végezni!

A lehetséges kellemetlen mellékhatások:

  • kipirosodás, maró hatás

  • vörösesség

  • hámlás

  • égető érzés

Ritka esetekben a teafa olajas aromaterápia is kiválthat nem kívánt hatást, ilyenkor az érintett köhög tőle, hányingere lesz, megfájdulhat a feje, szédülhet.

A teafa olajat TILOS belsőleg használni, meginni, mert mérgezés léphet fel! Külsőleg alkalmazva is fontos, hogy hígítsuk! Megtehetjük ezt vízzel, de szappanba vagy natúr testápolóba csepegtetve is.

Gyermekekre és háziállatokra is veszélyes, belsőleg mérgező, külsőleg pedig a felsorolt problémák léphetnek fel, ezért rajtuk ne alkalmazzuk! Továbbá ne alkalmazzuk terhesség, szoptatás időszakában, erős vényköteles gyógyszerek használatakor! Ha komoly bőrbetegségünk van, kérjük ki szakember véleményét a használat javallatáról!

Forrás: https://www.healthline.com/health/tea-tree-oil-side-effects
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.