A B9 vitaminnak is nevezett vegyületet a szervezet nem tudja előállítani, noha az esszenciális a szervezetnek. A kismamák körében népszerű folsav valójában a férfiaknak is szükséges.

A folsav olyan fontos folyamatokért felel az emberi testben, mint a DNS előállítása és kijavítása, segíti a sejtosztódást és az egészséges sejtnövekedést, szerepet játszik a vörösvértestek termelésében és érésében, és hormonok képződését is elősegíti. A fejlődő magzat számára létfontosságú, hiszen megakadályozza a velőcső záródási zavarokat, ami például a nyitott gerinccel való születést jelenti.

folsav_ferfiaknak
Forrás: unsplash.com

A folsav mind a nőknek, mind a férfiaknak, mind embrionális korunkban nélkülözhetetlen vitamin, amit táplálék útján vagy étrend-kiegészítőkkel tudunk pótolni. Sok esetben vizsgálták a hatásait és a szerepét. A legelőnyösebb tulajdonságai a következők.

  • Egyes kutatások arra jutottak, hogy a folsav-kiegészítők szedése előnyös lehet a depressziós emberek számára, akiknek alacsony a folsavszintje, különösen hagyományos antidepresszáns kezeléssel kombinálva. A folsav támogatja az idegrendszert és segíthet megelőzni a mentális problémákat.

  • A folsavval megfelelő mennyiségű pótlása összefüggésben áll a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkenésével, beleértve a megnövekedett homocisztein szintet. Mi több, a folsav segíthet csökkenteni a vérnyomást és elősegíteni a véráramlást.

  • Bizonyos kutatások összefüggést találtak az alacsony folsav szint és a hajhullás, vagyis a természetes kopaszodás között. A vizsgálatok folyamatosan zajlanak, de a B9 vitamin valóban segítheti a haj regenerálódását, és jót tesz a bőrnek, körömnek is.

  • Férfiakon végzett tanulmányok azt találták, hogy a folsavval és cinkkel kiegészített étrendű férfiak spermiumai életképesebbek.

  • Nélkülözhetetlen várandósság idején, az említett velőcső záródási kockázatok megelőzésére. Ezek a problémák a terhesség nagyon korai szakaszában kialakulnak, ezért már a gyermek tervezésekor érdemes terhesvitamint szedni.

A folsav tehát sok szempontból támogathatja az egészségünket, az adagolási útmutatót és javasolt mennyiséget azonban mindig szigorúan be kell tartani!

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/folic-acid-for-men
Borítókép forrása: unspalsh.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.