Számos alternatíva létezik, ha szeretnénk elhagyni a hagyományos (répa)cukrot az étrendünkből. Az egyik legrégibbi ismert cukorhelyettesítő a fruktóz.

A fruktóz, vagy közismertebb nevén gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, kb. 30-50%-kal édesebb a répacukornál, így az ugyanolyan édes íz eléréséhez akár 30-40%-kal kevesebb is elegendő belőle. Elsődleges természetes forrása a gyümölcsök és a méz, de kisebb mennyiségben a gyökérzöldségekben (például sárgarépa) és a hagymafélékben is megtalálható.

Cukorbetegség esetén is használható, de nem korlátlanul

A gyümölcscukor közepes sebességgel felszívódó szénhidrát. A májban kerül lebontásra (glükózzá, glikogénné és tejsavvá, valamit kis mennyiségű zsírsavvá), ahol először a máj glikogénraktárait tölti fel, majd triglicerideket állít elő belőle.

Kedvező lehet a cukorbetegeknek, mivel nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintet, mint a szőlőcukor. Sütésnél és főzésnél is kiválóan használható, mert hőálló, főleg, ha szükség van a cukor tömegére is (például a piskótáknál). Mivel a nedvességet is jobban megköti, a vele készített sütemények tovább frissek maradnak. Cukorbetegeknek a fruktózt be kell számítani a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségbe. Ugyanakkor fontos, hogy az energiaértéke hasonló (100g-ot alapul véve), mint a hagyományos szacharóznak (répacukor), fogyókúra esetén ne keverjük össze az energiamentes édesítőszerekkel, ne fogyasszuk korlátlanul.

cukorbeteg diéta, cukorbetegség, étrend, diabétesz
Forrás: pexels.com

Gondot is okozhat

A napi engedélyezett szénhidrátmennyiségbe beszámítva, maximum 50g fogyasztható belőle. Ennél nagyobb napi bevitel az emberek kb. felénél emésztőrendszeri problémákat okoz (puffadás, hasi görcsök, hasmenés, stb).

Előszeretettel használja az élelmiszeripar édesítésre a frukózt. Nemcsak a diabetikus termékek előállításához, hanem például a csökkentett szénhidrát tartalmú termékek egy részéhez is: kekszek, édességek, ízesített reggeliző pelyhek, müzliszeletek, stb. Érdemes odafigyelnünk és elolvasni az élelmiszercímkéket, mert a magas fruktóztartalmú és fruktózzal édesített termékek túlzott fogyasztásával az ajánlott mennyiséget könnyen túlléphetjük. Bár közismert neve a gyümölcscukor, élelmiszeripari körülmények között nem gyümölcsből készül, hanem például nádcukorból vagy cikóriagyökérből.

A fogyasztása hyperlipoproteinémia esetén nem javasolt, mert megemeli a trigliceridszintet, ez pedig szív- és érrendszeri problémákat is okozhat.

Forrás: eufic.org, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Hírlevél 2017,05
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.