Elsősorban a nyári meleg idején figyelünk jobban a folyadékfogyasztásra, pedig a hidegebb időszakban is fennáll a dehidráció veszélye.

Elsősorban a nyári meleg idején figyelünk jobban a folyadékfogyasztásra, pedig a hidegebb időszakban is fennáll a dehidráció veszélye.

Folyamatos a vízvesztés

A vizeleten és a verejtékezésen kívül a légzés során is jelentős mennyiségű folyadékot vesztünk, ennek jelentősége télen még nagyobb. A kinti belélegzett levegő és a testünk víztartalma közti különbség sokkal nagyobb, mint például nyáron. A kilélegzett levegő páratartalma magasabb, ami megnövekedett vízveszteséggel jár. A légzés során elveszített vízmennyiség körülbelül 250-350 ml/nap de ezt nagymértékben befolyásolja a levegő hőmérséklete, páratartalma és a szélsebesség, valamint a fizikai aktivitás szintje (például téli sportok).

folyadék, egészséges étrend
Forrás: pexels.com

A kiszáradás jelei, veszélyei

Az enyhébb fokú kiszáradás jele lehet a fejfájás, az ólmos fáradtság (feltételezve, hogy közel eleget alszunk). Mielőtt gyógyszer és/vagy koffein után nyúlnánk, előbb igyunk meg 2 pohár vizet, és várjunk 20 percet.Lehet, hogy utána nincs is szükség fájdalomcsillapítóra vagy élénkítőszerre.

A tartósan elégtelen folyadékfogyasztás növeli a vesekő kialakulásnak kockázatát, betegség esetén pedig rontja az esetleges sebgyógyulást, növeli a kórházi tartózkodás és szövődmények kockázatát, gyakoribb húgyúti fertőzéssel párosul, de negatívan befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségek kimenetelét, valamint a migrénes fájdalmat is. A kismamáknak is fontos tudni, hogy terhesség alatt csökkenti a magzatvíz mennyiségét.

Kutatási eredmények felvetik a nem megfelelő folyadék-ellátottság kapcsolatát számos egyéb egészségi probléma, többek között a székrekedés, az elhízás, számos daganattípus (például epehólyag, végbél), illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával.

Mennyit és mit igyunk?

A hazai felnőtteknek szóló táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® napi 8 pohár (1 pohár=2-2,5 dl) folyadék elfogyasztását javasolja. Lehetőleg hozzáadott cukormentes legyen, a legjobb a csapvíz, ásványvíz. Utóbbi esetében érdemes váltogatni a fajtákat, illetve a címkén szereplő ásványianyag tartalom alapján válogatni. Például a magas nátrium tartalmú ásványvizek magasvérnyomás betegség esetén nem ajánlottak. A magas magnézium tartalmú vizek előnyösek lehetnek kirándulások, túrázások alkalmával vagy egyéb téli sportoknál. A vízbe vagy az otthon főzött cukormentes teákba tehetünk gyümölcsöket (citromot, narancsot, fagyasztott bogyós gyümölcsöket) és fűszereket is (gyömbér, citromfű, menta).

A lényeg: mindig legyen nálunk folyadék és tartsuk szem előtt a változatosságot!

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Hírlevél
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.