Hihetelen mennyiségű élelmiszert dobunk ki évente, pedig ennek körülbelül 63 százaléka felhasználható lenne.

Gyerekkorunkban, ha valamit nem akartunk megenni, valószínűleg többször elhangzott az „Afrikában bezzeg éheznek a gyerekek” mondat. És bár a helyzet alapvetően nem változott, ha éhező embereket keresünk (legyen az mennyiségi vagy épp tápanyaghiányos, azaz minőségi éhezés), egész közel is találhatunk.

Egy átlagos háztartásban naponta keletkezik konyhai hulladék, ami jobb esetben komposztálásra kerül, rosszabb (és gyakoribb) esetben a kommunális kukákba.

Ennek oka gyakran az, hogy egyszerűen lejárnak, túl sokat veszünk, ott felejtjük a hűtőben, a kamrapolcon, esetleg ételmaradékként már nem esszük meg, megromlik vagy nem is romlik meg, csak „úgyse esszük meg” felkiáltással kidobjuk.

Az a mennyiségű élelmiszerhulladék, ami egy év alatt Európában keletkezik, 200 millió ember élelmezésére lenne elegendő. Az Egyesült Királyságban a háztartásokban a megvásárolt élelmiszer 1/3-a végzi a szeméttelepeken, évente 6,7millió tonna.

Magyarországon évente 65kg/fő a keletkező élelmiszerhulladék. Érdemes lenne egyszer kiszámolni, hogy háztartásonként mennyi pénzt dobunk ki élelmiszer formájában szó szerint a szemétbe. Világviszonylatban a kidobott élelmiszerhulladék 63%-a még felhasználható lenne.

Gyakran olyan egyébként teljesen ehető dolgokat is kidobunk, amik amúgy tökéletesen alkalmasak lennének az emberi fogyasztásra. Például reteklevélből lehet pestót készíteni, de a gyökérzöldek általában egy saláta teljes értékű részei lehetnek, a karalábé zöldje tökéletes ételízesítő a zöldséglevesekbe vagy a karalábéfőzelébe és a töltött karalábéhoz, stb..

élelmiszerhulladék egészséges étrend diéta
Forrás: pexels.com

Ez csak pár ötlet, de mivel szerencsére egyre növekvő igény van a tudatosságra ezen a téren, az IKEA 50 receptből álló, ingyenesen letölthető szakácskönyvet állított össze sztárszakácsok bevonásával. A könyvben (The Scrapsbook) élelmiszerhulladékból készítenek ehető, finom és kinézetre is vonzó ételeket. A könyvben számos könnyen adaptálható, de néhány merészebb ötlet is megjelenik, mindenesetre hihetetlen kreativitás jellemzi a recepteket, és hozzásegíthet, hogy más szemmel nézzünk az élelmiszerekre. Jelenleg még csak angol nyelven elérhető.

Forrás: https://www.unep.org/thinkeatsave/get-informed/worldwide-food-waste
Borítókép forrása: pexels.com

 

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.