2012 óta március 20-án "ünnepeljük" a boldogság világnapját. Boldogságunkért nem csak kívülről, belülről is tehetünk, méghozzá a megfelelő étkezéssel.

Magasabb endorfinhormon-szintünknek köszönhetően nemcsak jobban érezzük magunkat a bőrünkben, hanem jobb az étvágyunk és az immunrendszerre is pozitív hatással van. Az alábbi élelmiszerek fogyasztása hasonlóan endorfinnövekedést okoz, mint az edzés vagy a szeretkezés.

Chili paprika

Kutatások szerint a chili paprikához hasonló csípős ételekkel szemben úgy "védi meg" magát a szervezetünk, hogy endorfint bocsájt ki a fájdalom csillapítására.

Étcsokoládé

Az endorfinon kívül szerotonint és dopamint is termel a szervezetünk egy-két kocka étcsokoládé elfogyasztása után, mely természetes antidepresszánsokként hatnak ránk.

Narancs

A narancsban található C-vitamin segít az agynak az endorfintermelésben. De ne feledjük, a C-vitamin vízben oldódik, gyorsan kiürül a szervezetünkből, ezért érdemes mindennap pótolni.

narancs
Forrás: unsplash.com

Tojás

Az állati eredetű fehérjékben rengeteg aminosav van, melyek közül sokaknak köze van az endorfintermeléshez. A tojás az egyik legegészségesebb állati eredetű fehérjeforrás, amit érdemes gyakran fogyasztani.

Barna rizs

Mindegyik teljes kiőrlésű gabona gazdag B-vitaminokban, főleg B6-, B1- és B3-vitaminban. Ezek pedig az idegeink egészségéért felelnek. A központi idegrendszer csak akkor tud elegendő boldogsághormont termelni, ha jól működik. 

Banán

A B- és C-vitamin mellett triptofán is található a banánban, ami a szerotonin-termelés elősegítésében nagy szerepet játszó aminosavak egyike. Emellett a B6-vitamin a vércukorszint egyensúlyáért felel, vagyis fogyasztásával kivédhetők a hangulatingadozások.

Csonthéjasok

Azok az egészséges zsírok, amiket a csonthéjasokban, avokádóban, olajos halakban találunk, segítenek az eikozanoid nevű, rövid életű hormonok termelésében. Ezek a gyulladások megelőzésében játszanak fontos szerepet és persze a boldogság szempontjából fontos neurotranszmitterek termelésében is.

Forrás: https://nutrifix.co/nutrition-blog/7-endorphin-releasing-foods-make-smile/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.