Miért vonzódunk az édes ízhez? Mire figyeljünk, ha édességre vágyunk?

Az édes ízű ételek, élelmiszerek általánosan kedveltek, de az azért nem igaz, hogy mindenki szereti azokat, sokan felnőttként már inkább a sósat preferálják.

Különösen nagy koncentrációnál élesedhetnek ki igazán az eltérő ízlések. Az ízpreferenciát számos tényező befolyásolja, így például a genetikai háttér, az életkor, a személyes tapasztalatok és a kulturális tényezők.

Egészségünkre gyakorolt hatásuk alapján meg kell különböztetni az élelmiszerekben, ételekben található természetes és hozzáadott cukortartalmat, különösen ez utóbbit próbáljuk meg limitálni.

A magyar ajánlás szerint a felnőttek esetén heti 1-2 alkalom, 6-17 éves gyermekek esetében pedig heti 2-3 alkalom édesség fér bele az egészséges, változatos étrendbe. A WHO ajánlása alapján a hozzáadott cukorbevitel az egészségesek számára is maximum 10 energiaszázalék lehet.

étrend
Forrás: pexels.com

Amennyiben nassolni szeretnénk, édes ízre vágyunk, akkor részesítsük előnyben a természetes cukorforrásokat, mint például a gyümölcsök, a tej és natúr tejtermékek, valamint az egyes zöldségek.

Jó tudni, hogy az ízesített tejtermékek, tejdesszertek (gyümölcsjoghurtok, tejszeletek, krémtúrók) általában inkább a desszert kategóriába tartoznak a magas hozzáadott cukortartalmuk miatt, tehát eszerint is fogyasszuk őket.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.