Mint minden tavasszal, várhatóan idén is megérkezik a különböző fogyókúrás étrendek, diéták, csodaszerek mellett a böjtökről és a méregtelenítőkúrákról szóló cikkek, hirdetések és (baráti) jótanácsok özöne.

Az életmódváltással szemben az úgynevezett méregtelenítés viszont a szakemberek szerint teljesen felesleges, sőt akár veszélyes is lehet, attól függően, mivel akarunk méregteleníteni és mennyi ideig tart a szélsőséges időszak.

Miért felesleges?

Azért, mert a szervezetünk amúgy is a nap 24 órájában - még alvásidőben is - folyamatosan megteszi helyettünk, és ezért elég gyakran elfelejtünk hálásnak lenni.

Méregtelenítő szerveink a máj, a vesék és a tüdő. Ha ők nem tennék a dolgukat, nincs az a csodapirula, gyógytea, kivonat vagy bármi, amivel nem hogy méregteleníteni nem tudnánk, de életben sem tudnánk maradni pár óránál tovább. Ép, jól működő szervek és normális vegyes táplálkozás mellett értelmetlen egy drasztikusabb kúra.

A vesék állandóan szűrik a vért (percenként kb. egy liter (!) vér áramlik át rajtuk, többek között kiszűrik a salakanyagokat is), olyanok, mint egy jó szűrőbetét egy vízszűrős csapban.

A máj a legnagyobb méregtelenítő szervünk. Ide kerülnek többek között a véráram útján a belekből felszívódott esetleges mérgező anyagok, itt bontódnak le a felesleges aminosavak, toxinok, stb.

A legtöbb méregtelenítő kúra lényege általában az, hogy a megszokott ételek, italok helyett több folyadékot, alacsony kalóriatartalmú, rostban dús élelmiszereket (általában zöldségek) fogyasztunk, melyek feldolgozása valóban könnyebb a testünk számára. Gyakran kiegészítve has- és vízhajtó teákkal, étrend-kiegészítőkkel, amiket ugyanúgy a májnak, veséknek kell kiszűrni, lebontani.

Ezekkel nem is lenne semmi gond, ha belátható ideig csináljuk, és utána megtaláljuk a számunkra megfelelő egészségesebb életmódot és ki is tartunk mellette. A baj akkor van, ha nagyon szigorú, szélsőséges kúrát tartunk, ráadásul hosszabb ideig, mert súlyos hiányállapotok alakulhatnak ki.

méregtelenítés
Forrás: pexels.com

De nekem működik, sokkal jobban érzem magam tőle, és még fogytam is!

Gyakori, amikor egy ismerősünk saját pozitív tapasztalatait meséli csillogó szemekkel, esetleg nekünk magunknak van ilyen sikerről emlékünk. A kérdés ilyenkor az, hogy mennyi ideig maradt meg ez a pozitív hatás, és ha nem maradt meg, megérte-e a rövid, de igen drasztikus megszorítás? Az általános jelenség az, hogy ha visszatérünk a korábbi szokásainkhoz, a leadott plusz kilók is azonnal visszatérnek (pár héten belül), a megkönnyebbülés érzése elmúlik és örülhetünk, ha nem hízunk többet, mint amennyit leadtunk.

Lássuk be, nem nagy varázslat, ha valaki a korábbi életmódjához, étrendjéhez képest hirtelen sokkal kevesebb kalóriát fogyaszt, mert ekkor valóban fogyni fog, meg is könnyebbül a szervezete, hiszen kevesebb ártalmas dologgal kell megbirkóznia. Különösen, ha előtte rendszeresen fogyasztottunk cukros, zsíros ételeket, alkoholos italokat, stb.

A lényeg

Ne alkalmilag méregtelenítsünk, hanem kövessünk el mindent azért, hogy a vesék és májunk (és így szervezetünk egészének) egészségét megőrizzük, és minél tovább láthassák el a funkcióikat. A hasi elhízás, a rendszeres alkoholfogyasztás és a zsírban gazdag élelmiszerek megterhelik és károsíthatják a máj működését. A magas sótartalom a vesék szempontjából nem túl szerencsés, károsodásuk esetén még a magas fehérje és foszfortartalmat is figyelni kell.

Az ideális az lenne, ha hosszú távra terveznénk és az alkalmi méregtelenítés helyett megpróbálnánk az - ideális esetben - tökéletesen működű méregtelenítő szerveinket nem túlterhelni.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.