Hasznos tudásra tehetünk szert, ha megismerjük a különböző, sütéshez és főzéshez használható olajokat, hiszen a legismertebb fajtának a napraforgóolajnak vannak egészségesebb változatai is.
A szupermarketekben egyre többféle olajat találunk a polcokon, némelyikről még nem is hallottunk, hiszen leggyakrabban a jól bevált, semleges ízű növényi olajokat, azon belül is a napraforgóolajat használjuk. Aki már kicsit ismerkedik az egészséges életmóddal, annak a háztartásában pedig ott van az olívaolaj is, de ezeken kívül még rengeteg másfajtát ajánl a szakirodalom. Lássuk is, melyek ezek!
Kókuszolaj
Leggyakrabban a szépségápolásban használatos, mert jó hatással van a hajra, és a bőrre is. Az étkezésben betöltött szerepének hasznosságával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ugyanis telített zsírsavakat tartalmaz, ami nagy mennyiségben nem jó a szervezetnek. A kókuszolaj kis mennyiségben viszont használható, főleg serpenyőben való sütéskor, mivel ellenállóbb a magas hőmérséklettel szemben.
Avokádóolaj
A finomítatlan avokádóolaj, mely nem magból, hanem az avokádó húsából készül, gazdag E-vitaminban és telített zsírsavakban. Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami segít megelőzni az erek károsodását, a szívproblémákat és a vérnyomásra is kihat. Felhasználása sokoldalú, viszont az ára sem a legalacsonyabb.
Dióolaj
Gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavban, vasban, cinkben kalciumban és magnéziumban. Sütésre nem igazán alkalmas, ezért inkább salátákhoz és tésztákhoz használjuk inkább, sőt! Készíthető vele házi mogyorókrém is.
Szőlőmagolaj
Kókuszból készített társához hasonlóan ezt is megtaláljuk a szépségápolási termékek széles választékában, de ételek készítésekor is jól jön. Több területen való felhasználása miatt ezért figyelmesen olvassuk el a címkéket, hogy biztosan étkezési szőlőmagolaj kerüljön a kosarunkba. Nincs markáns íze, tele van C-vitaminnal és zsírsavakkal, de csak mérsékelten fogyasszuk, mert omega-6 zsírsavat is tartalmaz, melynek túlzásbavitele hízást idézhet elő. Szószokban, sütőben vagy serpenyőben való sütéskor is jó társunk lehet.
![Forrás: Unsplash](https://foteldoki.hu/storage/TqEywDTpwNtuk66bebu0SxNL0Qv4fWRyayjf2pIb.jpg)
Lenmagolaj
Saláták vagy smoothiek készítéséhez ajánlott, semmiképp se süssünk vele. Ez az olaj segíti az emésztést és a székrekedés egyik természetes gyógymódja is lehet, melyet jó, ha alacsony hőmérsékleten tárolunk, például a hűtőben.
Mogyoróolaj
A dióolajhoz hasonlóan ennek az íze is emlékeztet a csonthéjasokéra. Kevés benne a telített zsírsav, azonban magas a kalóriatartalma, emiatt ezzel is érdemes csínján bánni. A mogyoróolajok közül is érdemes a hidegen sajtolt változatot választani, mely ázsiai fogások és desszertek jó kiegészítője lehet.
Tökmagolaj
Az A-, K-, és E-vitaminban gazdag tökmagolaj élénkzöld színe és finom íze miatt szószok kiváló alapanyaga, de még fagylalt is készíthető belőle.