A kókuszolaj konyhai használata jól ismert, de emellett számos olyan jótékony tulajdonság jellemzi, ami miatt a testápolásban és fogvédelemben is érdemes helyet kapnia.

A kókuszolaj egy olyan telített zsírsav, melyet a kókuszdió fehér húsából nyernek. Rendkívül egészséges, jó tesz az emésztőrendszernek, helyettesíthetők vele az állati zsírok. Könnyű vele sütni-főzni, hidegen zsírrá dermed, szobahőmérsékleten pedig olaj állagú. A kókuszzsír szinte teljes mértékben MCT olajból és laurinsavból áll, melyek alkotóelemeikre bontva számos egészségjavító hatással bírnak. Éppen ezért a kókuszolajat használhatjuk bőrápolásra (főként száraz, repedezett bőrnél, ajkakon), fog- és íny regenerálásra, de akár hajpakolás is készülhet a tápláló anyagból.

Kókuszolaj
Forrás: pexels.com

Miért érdemes betervezni a fogápolási rutinunkba?

  • A kókuszolaj regenerálja az ajkak finom bőrét, táplálja az ínyt.

  • A laurinsav egyedülálló a trigliceridek között: antibakteriális hatása miatt fertőtleníti a szájüreget. 

  • Hatóanyagai gátolják a fogszuvasodást és fogkő képződést.

  • Antibakteriális hatása miatt frissebb lesz a lehelet is.

  • Már 7 nap használat után csökkenti a lepedékből kialakuló plakkok képződését, vagyis a fogkő lerakódását. Ezáltal elejét veszi az ínyproblémák, fogágybetegségek kialakulásának.

  • Gyulladásgátló hatású.

A kókuszolajat többféleképpen is alkalmazhatjuk. Fogápolásnál bevethetjük „szájöblögetőként” vagy készülhet belőle „fogkrém” is.

Fogmosás előtt egy bő teáskanálnyi olajat tegyünk a szánkba és öblögessünk vele minél tovább. Minél keményebb állagú, annál jobb: finoman dörzsöljük az ínybe és a fogak közé. Ha tudjuk, 10-15 percig hagyjuk hatni, utána köpjük ki. Íze kimondottan kellemes.

Fogkrémnek keverjünk össze 3 evőkanál kókuszolajat, 1-2 teáskanál szódabikarbónát és csepegtessünk bele 100% tisztaságú menta, citrus vagy fahéj olajat. Jól keverjük el és hagyjuk megdermedni. Ezután bármikor használhatjuk.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-and-teeth?fbclid=IwAR0NjM8nA4duEvSZ4dgzm_Y3iXT6cyXCs5t0BnE_rNpj0zjBYTeesNBRfgE#TOC_TITLE_HDR_8
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.