A legtöbben a konyhában már megismerkedtek a kókuszzsír felhasználási lehetőségével, de egyre többen fedezik fel egészségvédő hatásait is.

A kókuszzsír vagy kókuszolaj (állaga a hőmérséklettől függ) a kókuszdió húsából kinyert étkezési olaj, mely a világon egyedülálló gazdagságban tartalmaz telített növényi zsírsavakat, közepes láncú triglicerideket, pl.MCT-t, laurinsavat. Gyakran a nagy tisztaságú kókuszolajat ezért MCT-olajnak is nevezik. Az anyag jellegzetes illatú és ízű, édeskés, aromájában felidézi a kókusz illatát. Ennek ellenére kellemesen elkészíthető benne bármilyen étel, és a szakértők a jelenlegi állás szerint egészségesebbnek ítélik, mint a többi sütésre használt zsiradékot.

kokuszolaj_fogapolas
Forrás: pexels.com

Az ázsiai és indiai kultúrákban évszázadok óta alkalmazzák a növényi zsírt, de nemcsak a konyhában, hanem kozmetikumként, sebfertőtlenítőként és fogkrémként is. Ezeket kezdi mostanság felfedezni a nyugati civilizáció is.

A kókuszolaj laurinsav tartalma gyulladásgátló és baktériumölő hatású, ezért is vált be a sebgyógyításban. Ezt tovább gondolva lett például a szájüregi problémákra gyógyír, hiszen gátolja és csökkenti a káros baktériumok szaporodását, melyek hozzájárulnak a gyulladásokhoz, fogkőképződéshez, ínyproblémákhoz, rossz lehelethez. Ezek a baktériumok ugyanis az étkezésekkor keletkező ételmaradékokból létrejövő lepedékben elszaporodnak, annak megkövesedett változata pedig a fogkő, ami szintén hemzseg ezektől a kórokozóktól.

A kókuszolaj a Streptococcus mutáns és a Lactobacillus baktérium törzseket is megtámadja, amelyek elsősorban a fogszuvasodásért felelősek. Vagyis hosszú távon a kókuszolaj ínybe dörzsölése vagy a vele való öblögetés, fogmosás megakadályozhatja a szuvasodást, fogvesztést és ínygyulladást.

Könnyedén készíthetünk házi fogkrémet, ha 1 evőkanál olajba belekeverünk 2 csipetnyi szódabikarbónát, és cseppentünk bele 1 csepp, 100% tisztaságú menta vagy citrus olajat, majd jól elkeverjük.

A kókuszolajat tehát érdemes felfedeznünk széles körben, a konyhában, a fürdőszobában, de egész egyszerűen testvajként is alkalmazhatjuk az erősen kiszáradt, repedezett bőrön, vagy akár a sebek környéki részén.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-and-teeth
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.