A lehengerlő mosoly titka a fehér fogakban rejlik. Néhány rossz beidegződés azonban direkt szabotálja a fogsor természetes fehérségét, így érdemes ezektől megszabadulni. Mire figyelj, ha szép mosolyt szeretnél?

A fogas kérdés a fogsor témája, elvégre fogszabályzó és fogfehérítés híján csak a természet adta adottságokra hagyatkozhatunk. Egy kis szerencsével jó géneket örököltünk, ugyanis az is számít, már ami a fogfehérséget illeti. Akkor sem kell csüggedni, ha a genetika kiszúrt velünk, mert bizonyos rossz berögződések elhagyásával jó néhány árnyalatot világosíthatunk a fogainkon.

Dohányzás

Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy a dohányzás került a lista élére. A fogzománc elszíneződéséért azonban többet tesz, mint kellene. A dohány és a cigiben lévő egyéb anyagok rövid idő alatt képesek több árnyalattal sárgábbá változtatni a fogakat. Mindemellett a dohányzás kiszárítja a szájat, ami szintén nem túl jó a fogaknak.

Magas savtartalmú ételek

Ha a nem éled napjaid a dohányzás bűvöletében, ám elszíneződöttebbek a kelleténél, akkor érdemes górcső alá venned az étrendedet. Bizonyos étkek ugyanis savtartalmuknak köszönhetően képesek megmarni, ezáltal besárgítani a fogzománcot.

A paradicsom, a szénsavas üdítők, az ecettel készült fogások, a sportfrissítők, és a citrusfélék például pont ilyenek. Ignorálás helyett inkább semlegesítenél? Akkor az étkezést bő vízfogyasztás kövesse, ami képes a savas hatást ellensúlyozni.

Vízhiány

Apropó folyadékfogyasztás. A nem megfelelő mennyiségű vízivás is hozzájárulhat a sárguló fogakhoz. Ugyanis, a szájszárazság hatására kevesebb nyál termelődik, emiatt felborul a szájüreg pH egyensúlya, így a savas kémhatás nem tud csökkenni, ami szintén a fogzománc maródásához, elszíneződéséhez vezet.

Kávé és fekete tea

A fenti két kedvelt ital nagyon hamar beszínezi a fogakat. Elegendő csupán napi két-három csésze kávé vagy tea ahhoz, hogy a fogzománc – akár fog belső oldalán – fekete árnyalatban pompázzon. Nem túl vonzó, igaz?

Nem megfelelő fogápolás

A rosszul megválasztott szájvíz, de a rendszertelen fogmosás is okozhat elszíneződő fogakat. Utóbbi azért, mert a fog felszínén lerakódott lepedék és fogkő nincs eltávolítva, előbbi pedig azért, mert a legtöbb szájvíz túl savas, így megmarja a fogzománcot, vagy épp kiszárítja a szájat.

Ha fehér fogakra vágysz, mellőzd a fentieket, illetve moss rendszeresen fogat, ha pedig gyorsan és látványosan akarsz eredményt elérni, akkor irány a fogfehérítés. Noha ez nem olyan szájbarát megoldás.  

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.