A helyes szájhigiéniával megelőzhetőek a fog- és ínybetegségek. A fogmosás gyakorisága mellett fontos figyelembe venni a fogmosás módját, a használt fogkefét és egyéb tényezőket is.

A szájüregi betegségek jó része a nem megfelelő fogmosási és fogápolási kultúra miatt alakul ki. A fogak felületén megtapadó lepedék, a cukrok okozta szuvasodás, az íny gyulladásai hosszú távon súlyos következményekkel járhatnak. Ilyenek a fogágybetegségek, a fogelhalás, a gócok kialakulása a szervezet több pontján, a fájdalmas gyulladások és tályogok, a csontelhalás, a fogvesztés, sőt, akár a szájüregi daganatos kialakulása. Mindezek könnyen megelőzhetőek lennének a helyes és rendszeres fogápolási szokások betartásával.

megfelelo_fogmosas
Forrás: pexels.com

Milyen gyakran kell fogat mosni?

A szakemberek szerint napi 2-3 alkalommal célszerű minimum megmosni a fogakat, de akár minden egyes étkezést követően is meg lehet. Arra viszont figyelni kell, hogy táplálkozás után 20-30 percnek el kell telnie, mert a savképző élelmiszerek roncsolhatják a zománcot.

Hogyan mossunk fogat?

Lényeges, hogy az általános hiedelemmel szemben nem jó a túl erős dörzsölés, sem a kemény fogkefe. Ezek nem hozzák le jobban a szennyeződéseket, csak erősebben sértik fel az ínyt és koptatják a zománcot. Puha sertéjű fogkefe a legjobb, és ne nyomjuk rá erősen a fogra! A nyelvet is célszerű (főleg reggel és este) átsikálni lágyan a fogkefével, mert felszínén sok baktérium telepedik meg.

A fogmosás mozdulatai az őrlő fogakon körkörösek legyenek a többin seprő mozdulatokat végezzünk. Mindkét fogív mindkét felszínét alaposan tisztítsuk meg!

Mennyi ideig tartson?

Az ajánlás 2 perc, ennyi kell az alapossághoz. A kutatási eredmények azt sugallják, hogy a fogmosási idő 45 másodpercről 2 percre történő növelése akár 26 százalékkal több lepedéket is eltávolíthat a fogakról.

Mikor cseréljünk fogkefét?

Az általános ajánlás 3 hónap, de ennél sűrűbben is lehet. Figyeljük a serték kopását, deformálódását! A fogkefe egy baktérium telep, nem éri meg, hogy ezer forintot spórolgassunk, ha utána több ezret költünk gyógyszerre. Ha náthásak lettünk vagy egyéb cseppfertőzéses, légúti betegségünk volt, a felgyógyulás végén dobjuk ki a fogkefénket azonnal! Az sem árt, ha 2-3 hetente hiperolos forró vízben kiáztatjuk a fogkefét.

Elég a fogkefe a tisztításhoz?

A legtöbb embernél sajnos nem, mert fogazatunk egyáltalán nem szabályos vagy hézagmentes. A tökéletes végeredmény érdekében érdemes megismerkedni a fogselyemmel és a fogköztisztító kis kefékkel.

Forrás: https://www.healthline.com/health/how-long-should-you-brush-your-teeth
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.