A kilazult fogak érzése ijesztő lehet, azonban ez még nem jelenti azt, hogy biztosan el is fogjuk veszíteni. Meg is előzhetjük a lazulást!

A fog lazulása gyermekeknél természetes, amikor a tejfogakat váltják a maradó fogak. Felnőttkorban azonban aggodalomra ad okot, ha rágás közben azt érezzük, hogy elmozdul az ínyben. A fognyak ilyenkor elválik az ínytől és a foggyökerek nem kapcsolódnak elég erősen az állkapocscsontba. Kísérő tünete lehet a duzzadás, a gyulladás és a fájdalom. Az okok pedig általában valamilyen alapbetegségre vezethetőek vissza.

fogak_elvesztese
Forrás: unsplash.com

Mielőbb célszerű szakemberhez fordulni, akinek részletesen be kell számolni életmódunkról, táplálkozási szokásainkról, esetleges betegségeinkről vagy gyógyszereinkről.

Bizonyos esetekben a laza fogak az előrehaladott ínybetegség következménye. Ilyenkor bakteriális fertőzés támadja meg az ínyt, a szöveteket, a környező csontokat. Az ínybetegség a helytelen szájhigiéné eredménye. Ha nem mossuk rendesen és megfelelően, nem használunk fogselymet vagy ha kihagyjuk a fogköztisztítást, akkor jelentős mennyiségű plakk és fogkő képződik. Ha nem kezelik és távolítják el a fogkövet, akkor az ínybetegségekhez, fogágybetegségekhez és csontkárosodáshoz vezethet. A fogaink így nem kapják meg a szükséges támogatást és kilazulnak.

A fogak kilazulása létrejöhet fizikai hatástól is, például sportolásnál, kontakt sportokban. Ezeknél kiemelten fontos a fogvédő alkalmazása.

Egyes vitaminok hiánya vagy bizonyos gyógyszerek szedése is előidézheti a kilazulást, ezért kell mindenképpen szakemberhez fordulni! Manapság több fajta műtét, korrekció és beavatkozás áll rendelkezésre, hogy helyrehozzák a meglazult fogsort.

Kiemelten fontos azonban a megelőzés, a helyes táplálkozás. A D-vitamin, kalcium napi szedése szükséges, ahogy a cukormentes étkezés és a rostban gazdag zöldségek rágása is.

Forrás: https://www.healthline.com/health/loose-tooth?fbclid=IwAR06qvt5_KHnJW9c73IfzFCZ_GeZi3yTRUm7j4V9zqDKd4jweOvF4Y5QchU
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.