Azt a legtöbben tudjuk, hogy, aki cigarettázik, annak kellemetlen a lehelete. De ennél jóval komplexebb károsító tényezőkről van szó.

A dohányzás szinte egyidős az emberiséggel, már az ősi népcsoportok is elszívták bizonyos növények szárított részeit. Napjainkban a dohányzás az egyik vezető kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos megbetegedések listáján. De amellett, hogy hosszú távon akár halálos is lehet, rövid távon is számos kellemetlenséget okoz.

Dohányzás
Forrás: unsplash.com

A rossz lehelet mellett a cigarettában lévő nikotin, kátrány és egyéb vegyi anyagok elszínezik a fogakat, sőt, egy idő után a bőrt és a körmöket is. A sárga foltok egy idő után teljesen eluralják a fogzománcot és persze számos ínyprobléma is kialakul, nem beszélve a szájüregi rákról. Az elszíneződött fogak nehezen orvosolhatók, főleg, ha valaki nem szokik le a dohányzásról.

Az orvosi fogfehérítés, a szódabikarbóna, az aktív szén, a kókuszolaj vagy a hidrogén-peroxid megoldás lehet, ám ezek csak akkor képesek hatni, ha lemondunk a káros szenvedélyünkről.

A dohányzás másik következménye a szájunk és a fogunk egészsége szempontjából, hogy dehidratál, melynek következtében szájszárazság lép fel. Ez egyrészt nem kellemes látvány, másrészt folyamatos szomjúságot érzünk.

A felsorolt tünetek a megfelelő fogápolási szokásokkal csökkenthetők, vagyis rendszeres mossunk fogat, használjunk öblögetőket, fogselymet, fogfehérítőket, de azt ne felejtsük el, hogy a tüdőnket és a többi létfontosságú szerveinket nem tudhatjuk védve, csak ha leszokunk a dohányzásról!

Forrás: https://www.healthline.com/health/smokers-teeth?fbclid=IwAR17W4AFMn0I4pdJ9Lh7jHG3M9XQsC7I-1Va--fp_o5vRv9WE4C9jiPCeJU
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.