Azt mindenki tudja, hogy a C-vitamint szedni kell, mert erősíti az immunrendszert. De mi a helyzet a belőle készült szérummal és a bőrre gyakorolt hatásával?

A C-vitamin, azaz aszkorbinsav különösen kedves a magyarok szívének, hiszen feltalálása Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik. A vízben oldódó vitamin alapból savanykás ízű, nagyon erős antioxidáns, ami segít az immunrendszer támogatásában, serkenti a sejtregenerációs folyamatokat, különösen jót tesz a hámszövet (bőr, íny) egészségének, valamint számtalan anyagcsere folyamat nélkülözhetetlen eleme.

cvitaminos_szerum
Forrás: unsplash.com

Feltalálója napi 8000 mg-ot szedett belőle, de a javasolt mennyiség ennél jóval alacsonyabb. A minimális szükségletünk pár 100 mg, ennek ellenére nem árt, ha napi 1000 mg-ot szedünk belőle. Betegségeknél, vagy azok megelőzésére ennek duplája is fogyasztható, mivel a C-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből vízzel. C-vitamint persze nemcsak szedni lehet, van belőle bőségesen a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt, a húsokban is. De, ha ez nem lenne elég, ma már a kozmetikumok egyik legjobb összetevője is.

A C-vitamin szérum nem más, mint valamilyen kozmetikai anyagban oldott aszkorbinsav, ami a vitamin öregedésgátló hatásait hivatott kiaknázni. Mivel a táplálékkal bejuttatott C-vitamin gyakran felhasználódik, így a kutatók szerint jobb, ha közvetlenül a bőrre és bőrbe juttatjuk, amennyiben azt szeretnénk támogatni vele. A bőrsejtek új életre kelnek tőle, regenerálódnak, gyorsabban cserélődnek és arcunk megfiatalodik, rugalmas és egészségesen fénylő tőle.

Lássuk, miért érdemes használni!

  • Biztonságos. Az esetek nagy százalékában nem okoz irritációt, ez alól esetleg a nagyon szenzitív bőrűek kivételek. Természetes, és szinte szomjazza a bőr, akárcsak a retinolt vagy az AHA-t.

  • Erős hidratáló. A bőrben magnézium-aszkorbil-foszfát keletkezik belőle, ami megvédi a bőr vízzáró rétegét, így az arcunk hosszan hidratált marad.

  • Halványíthatja a pigmenteket, egyenletes tónust és ragyogást ad a bőrnek.

  • Gyulladásgátló, és ezért egészségesebbé teszi a hámréteget, az esetleges problémákra igazi gyógyír lehet.

  • Mérsékli a pattanásokat, gátolja az öregségi foltok, anyajegyek kialakulását.

  • Mivel hidratál, feltölti az apróbb egyenetlenségeket és így a szem alatti karikák eltüntetésében is nagy segítségünkre lehet!

  • Serkenti a kollagén és a hialuronsav termelődését, ami a kor előrehaladtával csökken, pedig ezek nélkülözhetetlenek a szép bőrhöz.

  • Az előbb említett anyagok serkentésével gátolja a bőr megereszkedését, feszesíti azt.

  • Megvéd a napstressztől, vagyis csökkenti az UV-sugárzás káros hatásait, és könnyebben is regenerálódik tőle a leégett bőr, ha előtte már használtuk.

  • Fokozza a sebgyógyulást, segíthet a hegek, sérülések, gyulladások regenerálásában.

Ki ne szeretne ennyi előnyös tulajdonsághoz jutni, egyetlen termékcsoport használatával? A C-vitamin szérum azonban nem egyszer használatos csoda, ahhoz, hogy maximálisan kifejtse hatását, be kell építeni a napi, heti rutinunkba.

Forrás: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/vitamin-c-serum-benefits
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.