A munkavégzéshez, a koncentrációhoz és az egyéb szellemi tevékenységhez elegendő alvásra, mozgásra, változatos étrendre, valamint egyes vitaminok plusz bevitelére is szükség van.

Ugyanakkor nem mindenhol és mindent mondanak el azzal kapcsolatosan, hogyan és milyen formában tudunk nagyobb figyelmet fordítani az idegrendszerünk védelmére. A következő válogatásban olyan tápanyagokat és nyomelemeket gyűjtöttünk össze, amelyeket ételekből és étrend-kiegészítőként fogyaszthatunk. Sőt, mi több kötelező, ha hosszútávon szeretnénk megőrizni a jó memóriánkat és szellemi állóképességünket.

hal
Forrás: pexels.com

Szénhidrátok

A szénhidrátoknak óriási szerepe van a szellemi frissességünk megtartásában. Ám arra mindenképp figyeljünk oda, hogy hasznos és jó szénhidrátforrásokból nyerjük az energiát. Tehát a cukros üdítők és csokoládé helyett fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült rozskenyeret, barna rizst, magvakat, babot és lencsét. Ezek segítik a hosszabb koncentrációt és a mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak.

Omega-3 zsírsavak

Kutatások bizonyították, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a depresszió kialakulását, valamint nyugtató hatással bírnak. Ezért is hangsúlyozzák a szakértők, hogy fogyasszuk minél több halat és halolajat, ezekkel ugyanis támogatjuk az idegrendszer egészséges működését, és a közérzetet is nagyban javíthatjuk.

L-karnitin

Alapvetően fogyókúrákhoz alkalmazzák, ugyanakkor a koncentráció és a teljesítményképesség javítására is kiváló aminosavszármazék. Elsősorban állati eredetű ételek tartalmazzák, mint a húsok, de étrend-kiegészítőként is ajánlott a szedése. Csökkenti a munkavégzés során kialakul fáradtságot, illetve védi az idegrendszerünket a mérgező külső hatásoktól.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/best-nootropic-brain-supplements#TOC_TITLE_HDR_6, https://www.healthline.com/health/dementia/vitamins-memory-loss
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.