Számos vitamin, ásványi anyag és növényi hatóanyag szóba kerül, ha az idegrendszer és a memória serkentéséről, támogatásáról van szó. De vajon, melyiket, hogyan érdemes alkalmazni?

Az emberi agy az idegrendszerünk központja, emellett egy rendkívül bonyolult szerv. Idegsejtek millióI alkotják, melyek egymással folytonos kapcsolatban vannak. Tulajdonképpen mindent ezek irányítanak. Az idegsejtek miatt az agy szövetét úgynevezett glia sejtek alkotják, melyekből még több van, mert ezek védik és táplálják a neuronokat. Ha az „agy vitaminokról” van szó, akkor egyrészt ezeknek a sejteknek a tápanyagellátására kell gondolni, hiszen ezek befolyásolják a memóriát, a tanulási folyamatokat, az emlékezést vagy felejtést, és még sok-sok funkciót.

agyserkento_vitaminok
Forrás: unsplash.com

A B-vitaminok általánosan nagyon fontosak az idegi működésekhez, hiányukban romolhat a memória, a reakciókészség, de fáradtabbak, ingerültebbek lehetü nk, alvási gondjaink támadhatnak. Különösen igaz ez a B12 vitaminra, ami viszonylag könnyen pótolható, ha változatosan étkezünk. Hiány akkor lép fel, ha valaki drasztikus diétát folytat, vegetáriánus, vagy vékonybél problémái miatt nem szívódnak fel nála a vitaminok. Egyes gyógyszerek mellékhatása is okozhat vitamin felszívódási problémákat.

Az E-vitamin előfordul a növényi olajokban, magvakban, hiányt ritkán szenvedünk belőle. Ennek ellenére idősebb korban javasolt a pótlása, mert megállapították, hogy csökkentheti a demenciás betegségek kockázatát. Ráadásul szépség vitamin is, jót tesz a bőrnek, hajnak, körömnek.

Az agyat tápláló természetes anyagok közé tartoznak az omega vegyületek is, főként az omega-3 zsírsavak, melyek EPA-t és DHA-t tartalmaznak és szinte védőbevonatot képeznek az agyban, de rengeteg biokémiai folyamatunkat támogatják és a szív-érrendszer kiváló védelmezői is. Általában halolaj formájában pótoljuk őket.

A növényi hatóanyagok közül is vannak, melyek agy vitaminnak számítanak. Ilyen a ginkgo biloba, azaz páfrányfenyő, a brahmi, az ashwagandha és a ginzeng is.

Ha valóban tudatosan szeretnénk odafigyelni agyi funkcióink erősítésére, védelmére, a demencia elkerülésére, akkor nem elég azzal nyugtatni magunkat, hogy szedünk vitaminokat. Rengeteg múlik az életmódunkon, a hétköznapokon. Étrendben érdemes a mediterrán típusút követni, mivel az a fent említett vitaminokban és olajokban gazdag. Kerüljük azokat a tényezőket, melyek az érrendszert károsítják (pl.dohányzás), ezáltal az agy vérellátását gátolják, vagy elősegítik az agyi erek meszesedését (magas koleszterinszint). És ne felejtsünk el sok folyadékot inni, mivel az agyunk fő tömegét is a víz teszi ki.

Forrás: https://www.healthline.com/health/dementia/vitamins-memory-loss
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.