A gyötrő, kínzó fejfájás akár hányingerrel és fényérzékenységgel is párosul a migréneseknél, akik ilyenkor bármit megtennének, hogy megszüntessék ezt az állapotot. Sajnos nem könnyű száműzni a migrént.

A migrénnek több típusa ismert, de a leggyakoribbak közé a következők tartoznak:

  • aura nélküli migrén – a migrének nagy része (80%) ide tartozik, ilyenkor a rohamok előjel nélkül, hirtelen alakulnak ki

  • aurás migrén – a rohamok előrejelezhetőek bizonyos speciális tünetekkel

  • aura migrén nélkül – bizonyos migrénre utaló tünetek tapasztalhatóak, viszont fejfájás nem jelentkezik. Ez gyakrabban, akár heti többször is megismétlődhet.

migren_ellen_vitaminok
Forrás: unsplash.com

A migrén kialakulásának okai máig tisztázatlanok. Van, akinél a stresszes élethelyzetek hozzák elő, másnál a kialvatlanság, de nagyon jellemző, hogy időjárás változáskor, frontok megjelenésekor sújt le az arra érzékenyekre. A migrén lüktető, éles fejfájában, szédülésben, hányingerben, fény- és hangérzékenységben ölt testet, és akár napokig is gyötörheti az áldozatát. Ilyenkor csak a sötétben fekvés segít, meg jó esetben a fájdalomcsillapítók. Az enyhébb migrénes rohamok rendszerint a patikában kapható gyógyszerekkel, vagyis a szájon keresztül adható fájdalomcsillapítókkal és hányingercsökkentőkkel hatékonyan enyhíthetők. Inkább az erőteljesebb, súlyosabb tüneteknél indokolt specifikus, neurológus szakorvos által felírt gyógyszerek alkalmazása. De mivel lehet még segíteni, ha természetes gyógymódot keresünk?

  • Akupunktúra: Nem szűnő migrén esetén érdemes lehet kipróbálni az ősi kínai gyógyászatot, de csakis hozzáértő szakember segítségével.

  • Relaxáció, stresszoldás, meditáció: Mivel sokszor stressz eredetű a migrén, a munka utáni 3-4 órás relaxáció, kikapcsolódás és a pihentető 7-8 órás éjszakai alvás sokat segíthet. Korlátozzuk a kütyük esti használatát és feküdjünk le időben!

  • Gyógynövény teák: A népi gyógymódok közül az orvosi székfű, illetve az őszi margitvirág hatékonysága kifejezetten jó migrén esetén.

  • A növényi hatóanyagok között egyre népszerűbb a CBD tartalmú olaj, ami a kendernövény származéka, de teljesen ártalmatlan. Nyugtató, hányinger űző, gyulladás- és fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően hatékonyan működhet migrén, de természetesen akár más fájdalmak esetén is.

  • Ásványi anyagok, vitaminok: A riboflavin vagy más néven B2-vitamin megtalálható a zöld leveles zöldségekben, a brokkoliban és a teljes kiőrlésű gabonákban. Említhető a magnézium is, amely természetes módon megtalálható a babban, tökmagban, mandulában. Egyre többen próbálkoznak a koenzim-Q10-zel is, ami nemcsak szépség vitamin, de segíthet a migrén kezelésében is. A D-vitamin egyre több előnyét mutatja be az orvostudomány. Korábban a csontképző szerepével vált híressé, manapság már tudjuk, hogy hihetetlen jó immunerősítő, sőt a legújabb kutatások szerint megelőzheti a súlyos érkatasztrófákat is. Ezek mellett migrén esetén is alkalmazzák.

A migrénre hajlamosak ritkán tudják teljesen kiiktatni ezt a kellemetlen panaszegyüttest, de a megfelelő módszerek kitapasztalásával enyhíthetők a tünetek. Érdemes átgondolni szokásainkat, életmódunkat, mert sokszor a legjobb megoldás ha drasztikusan váltunk egy egészségesebb, jobb életformára, még ha ez lemondásokkal is jár.

Forrás: https://www.healthline.com/health/migraine/migraine-vitamins#coenzyme-q10
Borítókép forrás: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.