Igazi magyar kuriózum, amely szinte minden háztartás egyik alapkelléke. Ennek oka, hogy sok olyan nagyszerű hatása van, amellyel egyszerre több problémát is kezelhetünk.

 

Megfázás, gyulladás, viszketés...Ez csak néhány dolog, amelyre gyógyírként szolgálhat a kamilla virága. A gyógynövény sokoldalúságával célszerű tisztában lenni, hiszen sok esetben gyorsabb eredményt tudunk vele elérni, mint bármely gyógyszerrel. De akkor lássuk, hogy pontos mire is használható és hogyan kell alkalmazni, ha szükségünk lenne rá:

Nyugtat

Már hosszú ideje bizonyított tény, hogy nagyszerűen oldja a szorongást és a stresszt. Tea formájában fogyasztva és illóolajként is feszültségoldó hatással bír. Fontos, hogy a teát ízesítés nélkül fogyasszuk, hogy a lehető legjobban fejtse ki a hatását.

Segíti az emésztést

Megbetegedések esetén a kamilla virága percek alatt képes csillapítani a szervezet gyulladásait. Kiváló a gyomrot és a beleket érintő vírusos és bakteriális betegségek kezelésében, amelyet szárított és nyers formájában is fogyaszthatunk.

Szép arcbőr és haj

A gyógynövényt sok bőrgyógyász és kozmetikus ajánlja, hiszen nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is rendkívül sok előnye van a rendszeres alkalmazásának. Többek között a hajunk - kamilla teával való öblítésének köszönhetően - sokkal egészségesebb és fényesebb lesz, míg a száraz vagy pattanásos bőr tisztább és puhább tapinátsú lesz a gyulladáscsillapító és antibakteriális hatása végett.

Fájdalomcsillapító

Migrén és ízületi problémák esetén használjuk olaj formájában, amely bőrre kenve pillanatok alatt szünteti meg a fájdalmat. A menstruációs időszakban pedig a már jól ismert teaként alkalmazzuk.

Borítókép forrása: Unsplash
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.