A leginkább a csontokban, izmokban és májsejtekben található magnézium hiányának igen komoly tünetei és következményei lehetnek. 

A magnézium részt vesz az idegrendszer és az izmok működésében, a csontok felépítésében, de az energiatermelésben is. Ez a nyomelem csökkenti a szívinfarktusok kockázatát, élénkíti a vérkeringést, és segíti a normál koleszterinszint elérését, illetve megtartását is, terhesség esetén pedig segít megakadályozni a koraszülést a méh izmainak ellazításával. De lássuk, milyen tünetek utalhatnak magnéziumhiányra. 

Izomgörcs

A leggyakrabban előforduló tünet a fáradákonyság és a gyengeség. További gyakori és igen jellegzetes tünet lehet az izomgörcs, izomfájdalom, hisz a magnézium nemcsak önmagában fontos az izmok egészséges működésének fenntartásához, de más fontos ásványi anyagok, a kalcium és a kálium anyagcseréjéhez is szükséges. Ezek hiánya pedig ugyancsak hatással van az izmainkra.

Csökkent fájdalomtűrés

A magnézium a fájdalom érzékélésében is szerepet játszik, így a magnéziumhiány csökkent fájdalomtűréssel is járhat. Az izomgörcsöket nemcsak a nagyizmokban érezhetjük, de a szemek körüli apró izmok rángatózása is utalhat magnéziumhiányra.

fáradt
Forrás: pixabay.com


Fejfájás

A magnéziumhiány lehet oka a fejfájásnak is, illetve a migrénre hajlamosaknál okozhat gyakoribb és erőteljesebb migrénes rohamokat. 

Szívritmuszavar

A magnézium a kalciummal és a káliummal együtt nagyon fontos a szív működésének, illetve a vérnyomásnak a szabályozásához, valamint az egészséges keringés fenntartásához. A túl kevés magnézium a szervezetben ezért szívritmuszavarokat is okozhat.

Idegesség

A magnézium hiányának egyik első tünete lehet a lehangoltság, a nyugtalanság, az állandó idegeskedés vagy az ingerlékenység. A magnézium fontos ahhoz is, hogy jól és pihentetően aludjunk, így ha álmatlanságot tapasztalsz, az szintén jelezheti a csökkent magnéziumszintet.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.