A kalcium az egyik fontosabb tápanyag, amelyre a szervezet számos alapvető funkciójához szükség van.

Ez az ásványi anyag a testünk 1,5%-át teszi ki, amelynek 99%-a a csontjainkban és a fogakban található meg. A maradék 1% pedig a vérben és a szövetekben lelhető fel. Ezért is hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiség szervezetbe juttatása, méghozzá nemcsak felnőttként, hanem gyermekkorban is. De mégis mit kell tudni a kalciumról és milyen hatásai vannak?

tej
Forrás: pexels.com

1. A kalcium szerepet játszik a test működésében

Hihetetlen, de kalcium kell a vérkeringés megfelelő működéséhez, az izmok egészséges fejlődéséhez, valamint a normális hormonszint fenntartásához. Mindezek mellett pedig segít üzeneteket küldeni az agyból a test más szerveinek.

2. Egészséges fogak

A kalcium a csontok – így a fogak – tökéletes állapotának megtartásában is fontos szerepet játszik, ugyanis ennek megléte szükséges a csontok egészségéhez és sűrűségéhez. Mondhatni a csontok a test kalciumtartályainak számítanak, ezért ha nincs elegendő a szervezetben, a test a csontokból kezdi kivonni.

3. A test nem termel kalciumot

Nem gondolnánk, mégis igaz! A testünk nem termel kalciumot, ezért kénytelenek vagyunk az étrendünk segítségével bevinni. A magas kalciumtartalmú ételek közé tartozik a tej, a sajt, a joghurt, a spenót, a brokkoli, a bab, a szardínia, a narancslé és a szójatermékek.

4. A kalcium felszívódásához D-vitaminra van szükség

A testünknek D-vitaminra van szüksége a kalcium felszívódásához, ami azt jelenti, hogy nem tud megfelelően felszívódni és hasznosulni annak megléte nélkül. Akárcsak a kalciumot, a D-vitamint is bizonyos ételek segítségével vihetjük be. Ilyen a gomba, a halak, a tojás, de étrend-kiegészítőként is szedhetjük.

5. A kalcium fontos a nők számára

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kalcium megszünteti a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit.

6. Az ajánlott mennyiség az életkortól függ

Szakértők szerint a felnőtteknek naponta 1000 mg-ot kell kapniuk. 50 év feletti nőknél, valamint terhesség és szoptatás alatt pedig 1200 mg-ot javasolnak.

7. Ezt okozza a hiánya

A kalciumhiány olyan egészségi problémákat idézhet elő, mint a korai csontritkulás, a csontok törékenysége, a fogak elvesztése, valamint könnyebb szuvasodása.

Forrás: https://www.healthline.com/health/8-fast-facts-about-calcium#TOC_TITLE_HDR_1
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.