Annak ellenére, hogy ez a vitamin számos élelmiszerben megtalálható, a B12 elégtelen mennyisége a szervezetben viszonylag gyakori. Ennek oka lehet a korlátozott tápanyagbevitel (diéták), felszívódási zavar vagy a B12-szintet kimerítő gyógyszerek szedése.

A B12-vitamin nélkülözhetetlen szerves anyag, amelyre szervezetünknek olyan folyamatokhoz van szüksége, mint a DNS-szintézis, az energiatermelés és a központi idegrendszer megfelelő működése. Mivel az életkor előrehaladtával csökken a B12 táplálékból történő felszívódásának képessége, a hiány gyakrabban fordul elő idősebb felnőtteknél. Ez azonban nem azt jelenti, hogy gyermekeknél és fiatalabb felnőtteknél, beleértve a terhes és szoptató kismamákat is, ne alakulna ki B12-hiány.

b12
Forrás: unsplash.com

A B12 vitamin megfelelő mennyisége könnyedén fedezhető a táplálkozásunkkal, illetve B-komplex formában, étrend-kiegészítőként is javasolt lehet a szedése, főleg tanulóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, vizsgaidőszakban, diéta esetén vagy várandósoknak.

A B-vitamin csoportba tartozó vegyületek (B1, B2, B6, folsav) a szervezetünk hasonló folyamatait támogatják, de eltérő módon, egymás hatását pedig erősíthetik. Éppen ezért ha az egyik fajtából hiány lép fel, feltehetőleg másikból is, ezért is javasolta B-vitamin komplexek fogyasztása.

Természetes forrásai a B12-nek és a többi B-vitaminnak: élesztő, borjú és marhahús, bárányhús, belsőségek, lazac, ponty, hering, tej és tejtermékek, sajtok, tojás.

Mivel a B12 főleg állati eredetű dolgokban van jelen nagyobb mennyiségben, a vegák és vegánok kicsit bajban vannak. Ők pl. a homoktövis vagy a savanyított káposzta elfogyasztásával juthatnak az értékes vegyülethez természetes úton.

A napi ajánlott B12 beviteli mennyisége:

Férfiak és nők számára: 2-3 µg

Terhesség és szoptatás alatt: 3,5-4 µg

Csecsemők számára: 0,3-0,5 µg

Gyermekek számára: 0,7-1,4 µg

Amennyiben kevés a B12 vitamin a szervezetben, vagy már ki is alakult a hiánya akkor a következőket tapasztalhatjuk:

 • Fáradtság, fáradékonyság

 • Vérszegénység

 • Sápadtság, fakó bőr

 • Fejfájás

 • Szorongás, levertség, letargia, depresszió

 • Ingerlékenység, izgatottság

 • Izomgörcsök, izomgyengeség

 • Koncentrálási nehézségek, mentális zavarok, romló memória

 • Zsibbadás, szúró érzés a végtagokban

 • Szájfájdalom és gyulladás a szájüregben, nyelv területén

 • Merevedési zavar

 • Látászavar

Ha szeretnénk elkerülni a különböző vitaminok hiányából fakadó tüneteket és problémákat, akkor törekedjünk a változatos táplálkozásra, fogyasszunk hazai, idény növényeket, ne idegenkedjünk a húsoktól, belsőségektől sem. Ha pedig szükséges, válasszunk a korcsoportunknak vagy életvitelünknek megfelelő multivitamin készítményt!

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-deficiency-symptoms
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.