Valóban annyira értékesek lennének ezek az aranyló zselékapszulák, hogy szinte minden egészségügyi cikk ajánlja őket?

A halolaj a természet egyik legcsodásabb ajándéka, mivel telis-tele van értékes anyagokkal, főként omega-3 zsírsavakkal, melyek megvédik az ereket, ezáltal csökkenthetik a koleszterinszintet, a vérnyomást, de mérséklik a szervezetben a gyulladásokat is, és energiát is nyerhetünk belőlük.

halolaj
Forrás: unsplash.com

Nem mindenki szereti a halat, de, aki még fogyasztja is, biztosan nem annyit, amennyi elegendő a megfelelő omega-3 zsírsavak beviteléhez. A halak és egyéb vízi szervezetek testében (krill olaj) nagy mennyiségben van jelen ez a zsírszerű anyag, aminek számos egészségügyi előnye van. A mediterrán népeknek, akik közel élnek a tengerhez, könnyű és természetes a halolaj bejuttatása, de például nekünk, magyaroknak, nem árt, ha étrend-kiegészítőként szedjük.

Nézzük, miért olyan fontos és hasznos a halolaj!

A halolaj tele van omega-3 zsírsavakkal: EPA, DHA és ALA a nevük, melyek védik a szívet és a keringési rendszert. Ezek mellett sok az A-, E- és D-vitamin is ebben az olajban. Az említett omega zsírsavak esszenciálisak, vagyis nélkülözhetetlenek az egészség szempontjából, mivel előállítani nem tudja őket a szervezetünk.

Az omega-3 zsírsavak megvédik az erek falát, ezáltal gátolják a meszes plakkok képződését, ami érelmeszesedéshez (majd keringési betegségekhez) vezethet, továbbá növeli a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A halolaj-kiegészítők javíthatják bizonyos mentális rendellenességek tüneteit. Ez a hatás a megnövekedett omega-3 zsírsav bevitel eredménye lehet. Agyunk szövete ugyanis nagy mennyiségben tartalmazza ezt a zsírt, és normál működéséhez fontos a pótlása. Rendszeres szedésével megelőzhetőek lehetnek az agyi degeneratív elváltozások.

Az omega-3 zsírsavakra a szemünknek is szüksége van, mert a látás egészségére is hat. Megfelelő szintje meggátolhatja az időskori szaruhártya betegségeket.

A halolaj kapszulák szedése erős gyulladáscsökkentő hatással bír, és segíthet csökkenteni a krónikus gyulladásos betegségek, pl. a rheumatoid arthritis tüneteit.

A zsírsavak segítik az immunrendszer működését, védik a bőr szerkezetét az UV sugárzástól, és még a diétánkban is segíthetnek, hiszen a helyes testzsír százalék elérését befolyásolják.

Az omega-3 zsírsavak létfontosságúak a csecsemők korai növekedéséhez és fejlődéséhez, éppen ezért a legtöbb terhes- vagy szoptatós vitamin is tartalmazza ezt az értékes anyagot.

Mindezek tükrében érdemes törekedni rá, hogy minél több halhúst fogyasszunk, de napi 1-3 halolaj kapszula is segít pótolni a szükséges mennyiséget.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/13-benefits-of-fish-oil
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.