A tiamin, más néven B1-vitamin, a nyolc nélkülözhetetlen B-vitamin egyike, amelynek számos fontos funkciója van az egész testben.
Mivel az emberi test nem képes a tiamin előállítására, különféle B1-vitaminban gazdag ételek, például hús, diófélék és teljes kiőrlésű gabonák formájában kell gondoskodni a vízben oldódó vitamin pótlásáról. A B1 különösen fontos a sejtek anyagcsere folyamataihoz és az idegrendszer működéshez is. A tiamin felel azoknak az enizemeknek az előállításáért, melyek a bevitt szénhidrátokat energiává alakítják. Hiányában nemcsak az anyagcsere sérül és az idegrendszer gyengül, de a szív működésében is problémák léphetnek fel.
A tiaminhiány meglehetősen ritka a fejlett országokban, de különböző tényezők növelhetik a kockázatát, például az alkoholfüggőség, az öregkor, a HIV fertőzöttség vagy más immunhiányos állapotok, a cukorbetegség, veseproblémák és a dialízis, a terhesség, vagy a nagy dózisú vizelethajtó gyógyszerek alkalmazása.
Sokan nem veszik észre, hogy hiányuk van a vitaminból, mivel sok tünete enyhe, alig észrevehető. Nézzük a B1 hiány leggyakoribb szimptómáit!
-
étvágytalanság
-
fáradtság, levertség
-
ingerlékenység
-
alul működő reflexek
-
végtag zsibbadás, bizsergés
-
izomgyengeség
-
látásromlás
-
hányinger, hányás
-
légszomj
A B1 bevitelével a C-vitamin adagunkat is növelni kell, mivel összefüggésben állnak egymással. Gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, margarin félék, húsok, belsőségek, halak, tej és tojás fogyasztásával biztosíthatjuk a B-vitaminok bevitelét szervezetünkbe táplálkozás útján.