Az F-vitamint, azaz a telítetlen zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, de működéséhez nélkülözhetetlen.

Az F-vitaminnak is nevezett telítetlen zsírsavakat élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítők használatával kell biztosítanunk, hiszen nélkülözhetetlen, ám szervezetünk nem képes előállítani. Két fő csoportjuk van: az omega-3 és az omega-6 zsírsavak. Az omega-3 csoporba tartozik a dokozahexaén (DHA), az eikozapentaén sav (EPA) és az alfa-linolésav. Az omega-6 családba sorolandó a linolsav és a gamma-linolésav. Ezek testünk minden sejtjében jelen vannak, mint a sejteket határoló membránok fontos alkotórészei. 

Erősítik a szívet, javítják a védekezőképességet

Az omega-3 zsírsavak segítik a szív- és érrendszer működését, csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet, a vérnyomást és a pulzusszámot. Gátolhatják a koleszterin lerakódását, így csökkentik az érelmeszesedés, a vérrögök és a szívroham kialakulásának esélyét. Fogyasztásuk révén javul a szövetek oxigénellátása és a vérkeringés. Erősítik az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatásúak. Jót tesznek a bőrnek és a nyálkahártyának, gyorsítják a sebgyógyulási folyamatot. Fontos szerepük van a zsíranyagcserében, segítik a telített zsírsavak elégetését, de szükség van rájuk az idegrendszer megfelelő működésében is. Csökkenthetik a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását.

Forrás: pixabay.com

Hiánya és a túlzott bevitele

A telítetlen zsírsavak hiányában gyengül az immunrendszer, gyakoribbá válhatnak a felső légúti megbetegedések. Emelkedik a vérnyomás, nagyobb eséllyel alakulnak ki vérrögök, fokozódik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázata. Problémás, száraz bőr jellemző vagy pattanások, ekcéma jelenik meg, és a sebgyógyulási idő is növekedik. Hosszú távú, túlzott bevitele elhízást okozhat.

F-vitamint tartalmazó élelmiszerek

Nagy arányban található az olajos magvakban és a búzából készült termékekben, leginkább a búzacsírában. Hőkezelés hatására csökken az élelmiszerek F-vitamin tartalma. Az állati eredetű és egyes növényi (pálma- és kókuszzsírok) zsiradékok többnyire telített zsírsavakat tartalmaznak, míg az olajos magvakból sajtolt olajok nagy része telítetlen zsírsavakat. Az omega-3 zsírsavak tengeri halakban és az algában találhatók meg nagyobb arányban, ám a növényi eredetű olajokkal pótolható az omega-3 zsírsav bevitele. Az alfa-linolénsavat a szervezet EPA-vá és DHA-vá tudja alakítani. Az omega-6 csoporthoz tartozó zsírsavak többnyire a zöldségek (szójabab, kukorica, sáfrány)olajában találhatók meg. A legfőbb linolsav-forrás a napraforgóolaj.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.