A Q10 koenzim hatékonyságára végzett kutatások viszonylag újkeletűek, ám annál meggyőzőbbek.

A Q10-et sokan csodaszerként tartják számon, mert szinte minden sejt támaszkodik rá a szervezetünk energiatermeléséhez. A kor előrehaladtával azonban szervezetünk Q10 szintje rohamosan csökken, ez pedig a sejtekre is hatással van. Lássuk a tényeket és tévhiteket a Q10 termékenységre vonatkozó hatásaival kapcsolatban!

A Q10 segíti a termékenységet

Igaz. Az ovulácó ugyanis energiaigényes folyamat, ebben pedig segít a Q10. A szervezet többi sejtjéhez hasonlóan a nők petesejtjeiben is a mitokondrium felelős a sejten belüli energiatermelésért, emiatt a petesejt több mitokondriumot tartalmaz, mint a többi sejt. A CoQ10 szerepe kulcsfontosságú a mitokondrium energiatermelő folyamataiban. A Q10 koenzim növelheti az energiatermelést, ez pedig pozitív hatással lehet a terhesség kihordására a 35 év feletti nőknél. 

tabletta
Forrás: pixabay.com

A Q10 csak a nők termékenységére van hatással

Tévhit. A férfiak termékenységéhez a Q10 koenzim nagyban hozzájárulhat. A férfi meddőség kialakulásában ugyanis a szabadgyököknek nagy szerepe van, a Q10 pedig erős antioxidáns hatása miatt épp a szabadgyökök által okozott káros oxidatív hatásoktól védi a sejteket.

A Q10 csak a szív egészségére van kedvező hatással

Tévhit. A Q10 ugyanis a szervezet valamennyi sejtjére jó hatással van. A  táplálékkal bejuttatott tápanyagokat a sejtek számára hasznosítható energiává kell alakítani. Ez az átalakító folyamat a biológiai oxidáció, aminek nagy része a mitokondriumban zajlik. A biológiai oxidáció során a számos összetett folyamat révén alakul át a tápanyag energiává. Az egyik ilyen folyamatot elektrontranszport-láncnak nevezzük, amely nagy mértékben a Q10 koenzimen alapul. Ha a Q10 koenzim szint túl alacsony, a sejtek energiatermelő képessége is romlik.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.