Gyakori jelenség, de vajon teljesen ártalmatlan is?

A leukonychia, azaz a körmökön megjelenő fehér pontok, foltok, vonalak, vagy akár az egész köröm kifehéredése gyakran megfigyelhető. Általában ezek maguktól teljesen elmúlnak, és nem is kell aggógni miattuk, de van, hogy egy kicsit jobban oda kell figyelni, mert jeleznek valamit. A szájhagyomány útján az terjedt el, hogy ez vitamin- és vashiány esetén jelenik meg a körmön, és ez részben igaz is lehet, de ha vitaminhiány áll fenn, akkor általában olyan tüneteket is észlelhetünk a foltok mellett, mint gyakori fáradtság, enerváltság, gyengeség, esetenként szédülés vagy hányinger, száraz vagy hámló bőr.

vitamin
Forrás: pexels.com

Ha a fenti tünetegyüttes is fennáll, érdemes egy általános vérképet csináltatni, és megnézni, rendben vannak-e vitaminszintjeink.

A fehér foltok a körmön általában speciálisan a vitamin- és ásványianyag-hiányok közül a elsősorban a kalcium, a vas és a cink hiányára utalhat. Fontos megnézetni a vitaminszintünket, ha egyszerre fennáll a fáradtság, bőrgondok, fáradékonyság éa a köröm foltok, mert gyorsan, hatékonyan helyrehozható a probléma. Ha nincsen más ráutaló tünet, akkor akár bőrgombára vagy körömlakkra való érzékenységre is gyanakodhatunk.

Ha a vitaminhiány okozza a gondot, a vasat, cinket, kalciumo is mind kiválóan pótolhatjuk szájon át bevehető készítményekkel, sőt, étkezéssel is sokat segíthetünk.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.