A retinoidok, mint amilyen a retinol is, a szépségápolás csodafegyvereinek számítanak, de a ráncok és bőrhibák elkerülése mellett azért más hatásaik is lehetnek, ha minden nap használjuk őket.

A retinoidok mind az A-vitamin, vagyis retinol származékai, olyan vegyületek, melyeket kozmetikumokba vagy étrend-kiegészítőkbe tesznek, hogy hatásukra csökkenjenek a bőrproblémák, ráncok, pigmentfoltok, és hosszabb távon maradjon hidratált, fiatalos az arcbőr. A retinoidok egy része vény nélkül kapható, de vannak vényköteles vegyületeik is.

bor_vitamin
Forrás: unsplash.com

A retinil vagyis retinoid-észter a legenyhébb származék, melyet érzékeny bőrűek is bátran használhatnak. Javítja a bőr szerkezetét, pótolja az A-vitamin hiányt. A szintén vény nélkül kapható retinol az alapja a legtöbb ránctalanítónak, rejuvenáló szérumnak, a bőrt sejtszinten építi újra, de ehhez hosszú hónapok is szükségesek. A harmadik retinol származék, mely vény nélkül előfordul, a differin vagy adapalén, mely gyulladáscsökkentő és pórusösszehúzó hatása miatt kedvelt alkotója pl. a pattanás elleni kozmetikumoknak.

A vényköteles retinoidoknak már lehetnek mellékhatásaik, ezért csak orvosi rendelvényre alkalmazhatóak. Ilyen a retinsav, azaz tretinoin, és az accutane vegyület is. Ezek valójában már bőrgyógyszerek, nálunk is ismerik sokan a Roaccutane-t, melyet súlyosan pattanásos, aknés bőr esetén ír fel a bőrgyógyász. Arra azonban figyelni kell, hogy erősen fényérzékennyé teszik a kezelés alatt az embert, sőt, akár a hormonháztartásba is bezavarhatnak.

Amikor valamilyen retinoid kezelést alkalmazunk (ez főleg most az orális szerekre értendő), a bőr először hámlani fog, de ez nem azt jelenti, hogy elvékonyodik. Sokkal inkább újraépül, hiszen a retinoidok serkentik a kollagéntermelést. A retinoidok szedése mellett is azonban hónapok kellenek, hogy a bőrön látható legyen az eredmény, a siker viszont nem marad el – hihetetlen öregedésgátló hatással bírnak ezek a vegyületek. Az orvos utasításait mindig be kell tartani, van, amelyiket naponta érdemes szedni, de akad olyan is, amit csak hetente 2-3 alkalommal.

Forrás: https://www.healthline.com/health/minerals-vitamins-for-acne
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.