Sokunk számára az egészséges haj a szépség egyik alapvető eleme. Ahhoz, hogy a hajkoronánk tündökölhessen, a hajunknak is tápanyagokra van szüksége.

Az idősödés, a genetika és a hormonok mind-mind befolyásolják a haj növekedését, de a megfelelő tápanyagszint is fontos. 

A-vitamin

Minden sejtnek szüksége van A-vitaminra ahhoz, hogy növekedni tudjon, így a hajszálainknak is. Az A-vitamin ezenkívül segíti a bőr faggyútermelését is, mely a fejbőr egészségéért felel. Hiánya többek között hajhulláshoz vezethet, de így járhat az is, aki túl sokat visz be belőle a szervezetébe.

B-vitaminok

A biotin vagyis B7-vitamin az egyik legismertebb a hajnövekedés szempontjából, sok hajhullás elleni készítményben megtalálható. Mivel rengeteg ételben megtalálható, így kevés alkalommal fordul elő, hogy a szervezetben hiány keletkezzen belőle. Más B-vitaminok a vérsejtek létrehozásában segítenek, amelyek oxigént és tápanyagokat szállítanak a fejbőrbe és a hajszálakba.

C-vitamin

A szabadgyökök káros hatása gátolhatja a növekedést és öregítheti a hajunkat, a C-vitamin viszont egy olyan erős antioxidáns, mely védelmet nyújt ellenük. Ezen kívül a kollagéntermelésben is jelentős szerepe van. A kollagén egy olyan fehérje, amely sok egyéb kedvező hatása mellett a hajunk egyik építőeleme is. A C-vitamin segít szervezetünknek a vasat felszívni, ami szintén fontos ásványi anyag a hajnövekedésben.

narancs
Forrás: unsplash.com

E-vitamin

Hasonlóan a C-vitaminhoz, ez is egy olyan antioxidáns, mely a szabadgyökök okozta oxidatív stressz ellen veszi fel a harcot. Egy kutatásban részt vett, hajhullással küzdő emberek 34,5%-a tapasztalt hajnövekedést, miután 8 hónapig E-vitamint szedtek. A placebo csoportnál ez a szám csupán 0,1% volt.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growth
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.